Tata befogadná Szent II. János Pál Franciaországból kitiltott szobrát

-

Egy ottani bíróság szerint ütközik az állam és az egyház szétválasztását kimondó törvénnyel. Idehaza a jelek szerint ilyen akadály nincs.


Tata felállítaná Szent II. János Pál szobrát, ha Franciaország elutasítja az európai kultúra keresztény gyökereit, és lerombolásra ítéli az északnyugat-franciaországi Ploërmel terén állított szobrot – közölte Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke és Michl József, a város KDNP-s polgármestere.

Mint az MTI-nek megírták, Tata városában a szent pápát tisztelet övezi, korábban már teret is neveztek el róla. Hozzátették: napjainkban különösen időszerű felidézni Robert Schuman, az EU alapító atyja gondolatát:


A demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem is lesz. Egy keresztényellenes demokrácia olyan karikatúra lesz, amely vagy zsarnokságba, vagy anarchiába süllyed.

Május elején a II. János Pál pápa tiszteletére közterületen emelt emlékmű lebontására szólított fel egy francia kisvárost egy bíróság, amely szerint az alkotás ellentétes az állam és az egyház szétválasztásáról rendelkező törvénnyel.


Ez a szobor kerülhet Tatára


A bretagne-i Ploërmel városban 2006-ban emelt emlékművön az elhunyt pápa bronzszobra áll egy boltív alatt, ez utóbbin egy 8 méter magas, óriási kereszt magasodik. Az emlékmű


elhelyezésénél és méreteinél fogva feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a francia köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel

– indokolta döntését a rennes-i közigazgatási bíróság.