TASZ: Olyan műtőben műtötték, amit három napja be kellett volna zárni

Fotó: BSIP / AMELIE BENOIST

-

Műtő, amelyben nem lehetne műteni, bélfertőzések, kórházban összeszedett halálos fertőzés – saját bevallása szerint özönlenek a történetek a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezethez, amely ügyfeleket kezdett keresni az után, hogy munkatársuk a múlt héten az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként beszélt a kórházi fertőzésekről.


A férjemet egy olyan műtőben műtötték meg, aminek a használatát az ÁNTSZ határozata nyomán az intézmény vezetője 3 nappal korábban megtiltotta

–írta a TASZ felhívására egy asszony, akinek a férje vérmérgezésben hunyt el.


Rutin infúziós kezelésre vitte be egy másik levélíró a kórházba az édesanyját, aki


bélfertőzést kapott, amelyet nem diagnosztizáltak rendesen. Nem kapott megfelelő kezelést, így végül a kiszáradásba halt bele.

A TASZ, munkatársa nyilatkozata után – aki arról is beszélt, hogy ilyen esetekben van lehetőség a jogérvényesítésre –, mint írja, „ügyfeleket keres”, mivel a per hosszú, rendkívül drága, és a kimenetele is bizonytalan. A betegjogi képviselők pedig csak az intézményvezető elé tudják utalni a panaszt – írja a TASZ –, aki maga dönti el, hogy kivizsgálja-e az esetet, vagy sem. Szerintük ebből


sokkal inkább az orvosok közti összezárás és a történtek eltussolása következik.

A jogi eljárástól függetlenül a TASZ tapasztalatai szerint a legtöbb beteg, illetve család leginkább bocsánatkérést szeretne, a hiba elismerését, azt, „hogy valaki őszintén elébük álljon, és az mondja: hibát követtünk el, és elnézést kérünk”.


A szervezet egyébként kikérte a kórházi fertőzésekre vonatkozó részletes adatokat is, mivel, bár az Országos Tisztifőorvosi Hivatal azt közölte, hogy az adatok nyilvánosak, a vonatkozó honlapon csak az éves összefoglalókat lehet megtekinteni, és azok közül is a 2014-es az utolsó.