TASZ: Megtudhatjuk, visszaéltek-e az adatainkkal

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

A Fővárosi Törvényszék döntése szerint megismerhetik az érintettek az országgyűlési választásokon használt ajánlóíveket, így kiderül, hogy visszaéltek-e az adataikkal. Az ORFK még 27 esetben nyomoz. Áprilisban több ügy volt.


A bíróság két elkülönített eljárás végén is arra kötelezett, egyelőre nem jogerősen egy választási irodát, hogy a hozzá fordult felperes választópolgárokat tájékoztassa, mely ajánlóíveken szerepelnek személyes adataik – közölte Mráz Attila, a Társaság a Szabadságjogokért témafelelőse. Egyben döntés született az ajánlóívek zárolásáról is; ez azért lényeges, mert törvény írja elő az ajánlóívek megsemmisítését a választások utáni 90. nap utáni első munkanapon. Így azonban az ajánlóíveken található kérdéses személyes adatok nem veszhetnek el a jogerős ítélet megszületéséig – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy sajtóértesülések szerint a 2014-es országgyűlési választások során több párt is visszaélt a választópolgárok ajánlóíveken megadott személyes adataival. Az adatokat a polgárok ugyan önként adták meg az általuk választott pártoknak jelöltállítás céljából, ám a gyanú szerint a pártok egy része ezeket kicserélte és átmásolta saját ajánlóívére, annak érdekében, hogy a jelöltséghez illetve az országos lista állításához szükséges számú ajánlást megszerezzék. Az ítéletek egyben igazolják a TASZ álláspontját, miszerint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) súlyosan tévedett, amikor a TASZ kezdeményezése nyomán nem indított hatósági vizsgálatot a visszaélések felderítésére. Épp ellenkezőleg: állásfoglalásában azt állította, hogy választási irodáknak az ajánlóívek ellenőrzését követő három nap után nem kell tájékoztatniuk a hozzájuk fordult választópolgárokat az ajánlóíveken szereplő adataikról - idézte fel. Ebben a helyzetben felszólítottuk a NAIH-ot, hogy vonja vissza álláspontját és kezdeményezzen hatósági eljárást a vélt visszaélések átfogó vizsgálatára, illetve az adatok megőrzése érdekében zárolja az összes, az országgyűlési választásokon felhasznált ajánlóívet - közölte Mráz Attila.


Az ORFK megkeresésünkre közölte, a hamis aláírások ügyében 27 esetben nyomoznak még. Áprilisban kérdeztük őket utoljára, akkor még 41 nyomozás volt. Arra a kérdésünkre nem válaszoltak, bármelyik ügyben igazolódott-e a csalás gyanúja. Nyomát nem találtuk a hírekben annak, hogy az ügyben lenne gyanúsított.