TASZ: a kórház nem kérhetne pénzt a gyerek mellett éjszakázó szülőtől

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János / MTI/MTVA / Marjai János

-

Ezt is tartalmazza az a javaslatcsomag, amelyet a Társaság a Szabadságjogokért készített és küldött el az egészségügyi szakállamtitkárságnak, miután 64 kórházban kérdezősködött.


A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Gyerekkel vagyok című kampánya keretében egyedülálló felmérést végzett a magyarországi egészségügyi intézmények körében: szülészetet, illetve gyermekosztályt működtető 64 kórházhoz fordult közérdekű adatigényléssel. A felméréseket összegezték, készült nyilvános adatbázis és szakmai ajánlás, amelyet elküldtek az egészségügyi kormányzatnak.


A szervezet szerint szabályozási és finanszírozási problémák nehezítik a gyermekek jogainak érvényesülését a kórházakban. Ezekre kínál megoldásokat a jogvédő szervezet. Egyebek között azt javasolják, hogy a szakállamtitkárság fogalmazzon meg protokollt az egységes és nyitott látogatási rend megvalósításáért.

A gyermekkorú betegek ellátásával összefüggésben a TASZ azt javasolja a kórházaknak, hogy ha mindkét szülő szeretne jelen lenni a kezelések vagy a bent fekvés során, ne akadályozzák azt. A jelen lévő szülők kapcsán pedig azt is szükséges rögzíteni a TASZ szerint, hogy a széken vagy az ágyon történő tartózkodás nem minősül külön szállásnak, így térítés sem kérhető érte. Ez ugyanis a kapcsolattartás jogának korlátozását jelenti – olvasható a szervezet közleményében. Ahogyan az is, hogy ha higiénés okból szükséges külön ruházat a kórházban való tartózkodáshoz, annak finanszírozása ne a szülőket terhelje.

A gyermeke mellett tartózkodó szülő nem lehet passzivitásra kárhoztatott szereplője a gyógyításnak – a TASZ szerint úgy helyes, ha az egészségügyi dolgozók a szülőkkel együtt az adott helyzetet mérlegelve együtt döntenek a mindenki számára legmegfelelőbb megoldásról.