Tartozás miatt beperli Oroszország Ukrajnát

-

Ukrajna év végéig nem fizetett vissza egy 3 milliárd dolláros eurókötvényt, valamint annak a 75 millió dolláros kamatát. Oroszország perel – jelentette be az orosz pénzügyminisztérium még csütörtök este. Az ukránok vitatják a követelés jogosságát.


A per várható volt, Moszkva ugyanis már többször fenyegetőzött ezzel. A keresetet egy brit bíróságon nyújtják be.

Az ügy ezt megelőző legutóbbi fejleménye, hogy Ukrajna december 18-án moratóriumot hirdetett az Oroszországgal szemben fennálló, csaknem 3,6 milliárd dollár hitelének visszafizetésére. A kötvényben lévő hárommilliárd dolláron felüli részt két ukrán állami vállalat, az Ukravtodor útkezelő és a rakétákat tervező Pivdenne (Déli) Tervezőiroda vette fel orosz bankoktól. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy Kijev a külföldi hitelezőkkel megállapodott adóssága átalakításáról, egyedül Oroszországgal nem tudott egyezségre jutni. Azt mondta, a moratórium addig marad érvényben, amíg Moszkva alá nem írja a megállapodást az ukrán adósság átalakításáról a Kijev által javasolt formában, vagy bírósági döntés nem születik az ügyben. Jacenyuk hangsúlyozta, hogy Ukrajna kész akár a bíróságon is tisztázni az adósságrendezés kérdését az orosz féllel.

Az európai integrációt és hatalomváltást követelő kijevi Majdan-tüntetések közben, 2013 decemberében állapodott meg Janukovics Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz államfővel arról, hogy Oroszország 15 milliárd dolláros hitelt nyújt Ukrajnának. Ennek első, 3 milliárd dolláros részletét még abban a hónapban átutalta Oroszország. Az oroszbarát Janukovics menesztése után azonban Moszkva nem folyósította a kölcsön többi részét. A tartozást most december 20-án kellett volna Ukrajnának visszafizetnie.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője viszont figyelmeztette akkor Kijevet, hogy Oroszország fizetésképtelenné nyilvánítja Ukrajnát, és bírósághoz fordul, ha az nem rendezi év végéig a vele szemben fennálló adósságát. Azt mondta, november közepén Oroszország felajánlotta, hogy bizonyos feltételekkel kész átütemezni a december végén lejáró 3 milliárd dolláros ukrán adósságot. A feltételek között szerepelt, hogy Kijev ismerje el: állami hitelről van szó, és nem magánhitelről, ahogy ezt most állítja. A másik fontos feltétel, hogy a visszafizetésre valamelyik vezető európai vagy más országbeli bank garanciát vállaljon.

Oroszország javaslata az volt, hogy Ukrajna a következő három évben egyenlő részletekben fizesse vissza a 3 milliárd dollárt. Ezt azonban Kijev visszautasította. Jacenyuk azzal érvelt, Moszkva nem kaphat kedvezőbb feltételeket, mint Ukrajna többi hitelezője. Velük Kijev abban állapodott meg, hogy az ország adósságának 20 százalékát a hitelezők leírják, a fennmaradó rész törlesztését pedig 2019-ig felfüggesztik.

Gerry Rice, az IMF vezető szóvivője szintén december közepén jelentette be: a Nemzetköz Valutaalap úgy döntött, módosítja hitelezési szabályait, és lehetővé teszi, hogy Ukrajna akkor is IMF-kölcsönhöz juthasson, ha nem törleszti határidőre 3 milliárd dolláros tartozását Oroszországnak.