Tartozás miatt 100 000 fogyasztónál nincs áram, gáz vagy távhő

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Szigetváry Zsolt

-

99 ezer a lakossági fogyasztók száma, összességében 114 ezer fogyasztónál kapcsoltak ki valamilyen szolgáltatást, mert nem fizette a számláit. A szám nőtt, 2014 szeptemberében még mintegy 74 ezer lakossági fogyasztónál volt kikapcsolás. A 30 napon túli tartozások összege viszont csökkent.


Körülbelül minden 100. lakossági fogyasztónál, azaz háztartásban kellett kikapcsolni a gázt, az áramot vagy a távfűtést számlatartozás miatt – derül ki egy parlamenti képviselői kérdésre adott írásbeli válaszból.

A 8 933 138 fogyasztó közül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által összegyűjtött adatok szerint 1 852 569-nek van egy hónapon túli tartozása, ez a szám azonban nem pontos, jegyzi meg a parlamenti választ elkészítő fejlesztési minisztérium, mivel egyfelől egy-egy fogyasztónak többféle tartozása is lehet, másfelől vannak szolgáltatók, akiknek az adatbázisában többször is megjelenik ugyanaz a tartozás.

Annyi biztos, hogy a 30, 60, 90, 180 napon, valamint az egy éven túli tartozásoknál is a villanyszámla vezet, ezt követi a gáz, és harmadik a távhő, ahogy egyébként ugyanez a sorrend a szolgáltatások igénybevételében is. A legtöbb pénzzel, összesen 43 milliárddal viszont a gázszámláért tartoznak az emberek, ez után jön az áram 30 és a távhő 19 milliárddal.

Az összes 30 napon túli tartozás 68 milliárd forint, melyből a legtöbb a két hónapon belüli (17 milliárd) és az egy éven túli (37 milliárd). Ennek nyilvánvalóan az az oka, hogy két hónapnyi nemfizetés kell ahhoz, hogy a kikapcsolást kezdeményezhesse a szolgáltató.
A parlamenti kérdést feltevő Tóth Bertalan szocialista képviselő egy éve már megkérdezte ugyanezt, az akkori válaszból tudható, hogy 2014 szeptemberében a 30 napot meghaladó tartozások összege 74 milliárdot tett ki, az arányok pedig ugyanazok voltak, mint ebben az évben.