Tartanak az online kasszáktól a masszőrök

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Beliczay László

-

Nyílt levelükre még nem kaptak választ. Az autószerelők viszont nem aggódnak.


Több ezer kis- és közepes vállalkozó masszőr mehet tönkre az online kasszák bevezetése miatt. Az autószerelők közül sokan tartanak az átállástól, de az érdekképviseletük vezetője állítja, a műhelyeknek nem okozhat gondot az új rendszer - írja a Magyar Nemzet.

Hamarosan több szolgáltatónál is kötelezővé válik az online pénztárgép használata. Szeptember 30. után a konditermeknek, az autószervizeknek, a plasztikai sebészeknek, a mosodáknak, a tánctermeknek, a járműalkatrész-kereskedőknek is állandó kapcsolatban kell lenniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV). A legnagyobb felháborodást a masszőrök körében keltette az új rendszer, nyílt levelet is írtak augusztusban a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM), amire még nem kaptak választ.

„A masszőrök többsége nem tud akkora profitot termelni, amelyből megvásárolhat és hosszú távon fenntarthat egy ilyen gépet. A megkérdezésünk nélkül, erőszakkal viszi át elképzeléseit a kormány. Hivatalosan a fizikai közérzet javítását elősegítő szolgáltatóknak kell online pénztárgépet vásárolniuk, amibe beleesik a naponta 1000–1500 vendéget kiszolgáló fitneszterem és a havi öt–tíz vendéget kezelő, másodállású masszőr. Utóbbiaknak nincs lehetőségük a 200 ezer forintos eszköz beszerzésére, éves szervizelésére és a havi fenntartására” – mondta Podhorszky Tibor, a Masszőrök Egyesületének elnöke.

A szintén online kasszára kötelezett autószerelők megosztottak a kérdésben. „Érdekes a szakma reakciója, többen úgy döntöttek, szüneteltetik a vállalkozásukat, megvárják, miként boldogulnak a többiek a rendszerrel, és elgondolkoznak, megéri-e belevágniuk. Többen vannak azonban azok, akik örülnek, mert eddig is becsületesen számoltak el az adóhivatallal, az online kassza pedig csak megkönnyíti majd az adminisztrációt” – mondta Spindler Tibor, az Autószerelők Országos Egyesületének elnöke.

Szerinte a tíz-tizenkétezer autószerelő közel fele évek óta készen áll a váltásra, a többiek közül sokan jelenleg az átálláson dolgoznak. Ezek az üzemek, műhelyek, önálló gazdasági társaságok három, négy, öt főt foglalkoztatnak, így anyagilag nem jelenthet gondot számukra a kasszák beszerzése, nem lesz nehéz kigazdálkodniuk a változtatást.