Tarsoly Csaba már soha nem térhet vissza

-

A Magyar Nemzeti Bank még vizsgálja a személyes felelősséget a brókerbotrányokban, de Windisch László alelnök szerint Tarsoly Csaba esete elég egyértelmű. Az ő üzleti jó hírnevét már aligha lehet helyreállítani, ezért a hazai pénzügyi piacon a Quaestor tulajdonosának befellegzett.


Windisch László a Figyelőnek adott interjúban hangsúlyozta, a felügyeleti jogkörrel rendelkező jegybank nem bűnüldöző szerv, vagyis mást vizsgálnak a nyomozóhatóságok, és mást az MNB. Utóbbi a prudenciális szabályok megsértését vizsgálja (vagyis, hogy az adott pénzügyi szervezet megbízhatóan, a rá vonatkozó törvényi előírásokat betartva működik), az ügyfélvagyonok eltűnését pedig a Nemzeti Nyomozó Iroda vagyonvisszaszerzésre specializált egysége próbálja felderíteni. A személyes felelősséggel viszont az MNB is foglalkozik, és ha úgy látja jónak, akkor bírságot szabhat ki az általa felügyelt szektorok vezetőire. A büntetés jelenlegi maximuma 20 millió forint, amely azonban a mostani brókerbotrányokban köddé vált vagyonokhoz képest „megmosolyogtatóan kevés”.


Ezért fogalmazott úgy Windisch, hogy bár még zajlik a vizsgálat, az ismert tények alapján valószínűsíthető, hogy Tarsoly Csabának a pénzügyi szektorok tekintetében befellegzett.

Ami a korábbi felügyeleti vezetők felelősségét illeti, az alelnök szerint ezt nem a jegybanknak kell megállapítania. Mint mondta, a parlament költségvetési bizottsága felállított egy albizottságot, ezt a kérdést nekik kell tisztázniuk.

A Matolcsy György MNB-elnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter között húzódó esetleges konfliktusokról szólva azt mondta, a nézeteltéréseket a sajtó fújja fel. Legutóbb a bankadóval kapcsolatban váltak világossá a nézetkülönbségek: az NGM feltétel nélkül, az MNB feltételekhez kötötten enyhítette volna a bankadót 2016-tól, Varga Mihály pedig – Nagy Márton jegybanki ügyvezető igazgató kritikáira reagálva – tőle szokatlanul élesen azt mondta: kirúgná azt az alkalmazottját, aki a jegybank munkáját kritizálja. „Én nem látok konfliktust” – fogalmazott ugyanakkor Windisch, hozzátéve, hogy az MNB stratégiai partnere a kabinetnek a gazdaságpolitika végrehajtásában, és ennek kulcsszereplője Matolcsy György és Varga Mihály. Az pedig természetes, hogy számtalan ötlet merül fel mindkét oldalon, és nem is kell, hogy mindenben egyetértsenek.