Tarsoly abban bízott, Szijjártó megmenti

Fotó: MTI/MTVA / Miniszterelnökség

-


Március 8-án, még a Quaestor-botrány kirobbanása előtt Tarsoly Csaba válságértekezletet tartott munkatársaival – írja a Figyelő. A hetilap szerint Tarsoly itt arról beszélt, hogy baj van, a sorok rendezéséig öncsődöt jelent, de megoldja a helyzetet.

Tarsoly állítólag kitért arra is, hogy másnap bemegy Szijjártó Péter külügyminiszterhez, aki biztosan segíteni fog nekik. Az nem valószínű, hogy a miniszterelnökkel személyesen tud majd találkozni – mondta Tarsoly. Felvetette, hogy fogalmazzanak meg egy levelet, Szijjártó biztosan eljuttatja azt Orbánnak.

A Figyelő szerint Tarsoly abban bízott, hogy Orbán segít rajtuk, a győri stadion rekonstrukciója miatt úgy gondolta, hogy van kreditje a miniszterelnöknél. A lapnak arról nincs információja, hogy a levél végül eljutott-e Orbánhoz.

A Quaestor Csoport kötvénykibocsátó cége először március 9-én mondta, hogy csődvédelmet kért, de kiderült, hogy nem mondott igazat. Március 20-án ismét azt állította, hogy 19-én beadta a csődkérelmet, de a hvg.hu szerint ennek 25-én sincs semmi nyoma a cégbírósági adatokban. Vagyis a cég az utóbbi két hétben is hozzáférhetett a pénzéhez.

Az Index úgy tudja, hogy komoly kormányzati nyomás nehezedik a nyomozó hatóságra, hogy rács mögé dugják a Quaestor régi-új vezetőjét, Tarsoly Csabát. A Hír24 kedden úgy értesült, hogy Tarsoly két napon belül előzetes letartóztatásban lehet – ebből egy nap már eltelt.

“A Külgazdasági és Külügyminisztérium minden olyan vádat a leghatározottabban visszautasít, amely szerint törvénytelen információi voltak a Quaestor pénzügyi helyzetével kapcsolatban” - közölte cikkünkre reagálva a tárca.

A minisztérium kitér arra is, hogy a Quaestor csődjét az okozta, hogy a Buda-Cash és a Hungária értékpapír bedőlése után az emberek bizalmatlanná váltak a brókercégekkel szemben, elkezdték kivenni a pénzüket a Quaestortól, és a cég egy idő után nem tudta biztosítani a kötvények ellenértékét.

Semmilyen titkos információról nincs tehát szó, az említett ügyfelekhez hasonlóan járt el az Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) is, amikor a miniszterelnöki utasításnak megfelelően a tőkéjét kivette a Quaestortól - írták.