Társadalombiztosítási finanszírozást kaphat a Dévény-módszer

-

A kormány honlapján már olvasható az erről szóló rendelettervezet.


A jövőben finanszírozná az egészségbiztosító a Dévény Anna gyógytornász által kidolgozott és évek óta sikeresen alkalmazott gimnasztikai módszert (DSGM) – derül ki az egyes egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló rendelet tervezetéből. A finanszírozás éves szinten mintegy 153 millió forint többletforrást igényelne, amelynek fedezetét – a rendelettervezet szerint – az Egészségbiztosítási Alapban kell biztosítani.

A DSGM hatékonyan alkalmazható az idegrendszeri sérülések különböző formáinál, a mozgássérülések minden területén, mozgássérült gyerekek mentális, pszichés fejlesztése során.

Az eredeti és egyedülálló módszert Dévény Anna gyógytornász, művészitorna-szakedző dolgozta ki 1976-tól kezdődően, kettős képzettségének gyakorlati tapasztalatai alapján. A 21 év alatt háromezer kezelt gyereknél – szülési oxigénhiány miatt idegrendszeri károsodásban szenvedő csecsemőknél és különböző típusú mozgássérülési problémával küszködő gyerekeknél – 80 százalékban teljes gyógyulást, 15 százaléknál javulást értek el.

A sikeres DSGM-terápia kulcsa a komplex mozgásszemlélet, valamint egy speciális izom–ín-kezelés, amely helyreállítja a kórosan zsugorodott és letapadt izmok, inak állapotát, és direkt ingereket képes eljuttatni az agyhoz.