Társadalmi vitát nyitnak a „magyarfaló” cseh politikus agyáról

-

Nyílt társadalmi vitát kezdeményez a prágai nemzeti múzeum arról, mi legyen a „nemzet atyjának” nevezett František Palacký (1798–1876) történész és politikus agyával.


A 19. századi cseh nemzeti mozgalmak egyik vezető személyiségének agyát 1876-os halála után egy speciális oldatba tették, és az utóbbi 60 évben a prágai Nemzeti Múzeum panteonjában őrizték. A Vencel tér felső részét lezáró történelmi épületet azonban rövidesen teljesen felújítják, ezért az összes kiállítási tárgyat máshol kell elhelyezni.


A faládikóban lévő üvegedényt a múzeumból pénteken ünnepélyesen átszállították a belvárosi Palacký utcában lévő emlékházba, ahol a történész élete utolsó éveit töltötte, és ahol a halál is érte. Az azonban, hogy mi lesz az ereklye jövőbeni sorsa, egyelőre kérdéses. „Több lehetőséget is megfontolunk. Mérlegeljük, hogy eltemessük-e a Melník városa melletti Lobkovicében lévő családi sírboltban, visszahozzuk-e a nemzeti múzeumba, vagy egyáltalán mi is legyen vele. A megoldásba a közvéleményt is szeretnénk bevonni, ezért társadalmi vitát indítunk nemcsak az agy elhelyezéséről, de Palacký személyiségéről és jelentőségéről is” – nyilatkozta Michal Lukeš, a Nemzeti Múzeum vezérigazgatója pénteken újságíróknak.


A történész és politikus a maga korában nagy köztiszteletnek és elismerésnek örvendett, temetésén tízezrek vettek részt. Bebalzsamozott holtteste hosszabb ideig az óvárosi városházán volt kiállítva. Agyának megőrzéséről a korabeli cseh politikai és kulturális elit hozott döntést.


Palacký írása a cseh nemzet történelméről mind a mai napig a szakma alapfontosságú művei közé tartozik. Ugyanakkor Palacký fogalmazta meg és népszerűsítette azt az elméletet is, miszerint a magyar állam megalakulása a mai Közép-Európában a szlávokra nézve rendkívül katasztrofális következményekkel járt.


Így néz ki Palacký szülőfaluja, szülőháza