Tarolt a bevándorlásellenes párt Németországban

Fotó: DPA / MARTIN SCHUTT

-

Az exit pollok szerint a Szász-Anhaltban tartott tartományi választáson a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) nevű új párt eddigi legjobb eredményét érte el, és a második erővé vált. Angela Merkel kereszténydemokrata pártja (CDU) és a vele nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPD) több tartományban is érzékeny veszteségeket szenvedtek.


Vasárnap három tartományban tartottak választást Németországban, amin 12 millió szavazó mondhatott véleményt Angela Merkel menekültpolitikájáról. A részvételi arány mindhárom tartományban magasabb volt, mint öt évvel ezelőtt.

Szász-Anhaltban, az egykori keletnémet tartományban a legtöbb szavazatot Angela Merkel kereszténydemokrata pártja kapta, de az egyelőre kérdéses, folytathatják-e itt a kormányzást, miután eddigi koalíciós partnerük, a szociáldemokraták (SPD) 10 százalékkal gyengültek. A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) viszont az exit pollok szerint itt 23 százalékot szerzett. Ezzel túlszárnyalta a korábbi közvélemény-kutatásokban jelzett eredményeit, és a második legnagyobb erővé vált a tartományi parlamentben. A párt a két másik tartományban is két számjegyű (10, illetve 12 százalékos) eredményt ért el.

Baden-Württembergben az eddig is kormányzó Zöldek kimagasló eredményt értek el: az exit pollok szerint 32 százalékot szereztek. Ezzel először válhat a legerősebb párttá egy tartományban a Zöld Párt. A CDU viszont itt súlyos veszteséget szenvedett, pedig évtizedek óta uralta ezt a tartományt: 2011-es eredményükhöz képest most 11 százalékkal kaptak kevesebbet. Ugyanilyen arányban veszítettek szavazatokat a szociáldemokraták is, de ők a Zöldekkel folytathatják a kormányzást a tartományban.

Rajna-vidék-Pfalzban viszont erősödtek a szociáldemokraták. A mostani számítások szerint azonban nincs elég többségük, hogy a Zöldekkel együtt folytassák a kormányzást. A kereszténydemokratákkal közösen érhetik el a szükséges többséget.