Tarlósnak csak a virágok maradnak?

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

A nyár végére kiderül, melyiket tarthatja meg magának közszolgáltatói cégei közül a főváros. A VS.hu úgy értesült, hogy van terv, amely szerint a Főkerten kívül más nem marad Budapest tulajdonában. Eredetileg Tarlós István is kiterjedt államosítást szorgalmazott.


A VS.hu értesülése szerint az egyik forgatókönyv alapján már július-augusztusban elkészülhet az a törvénytervezet, amely szerint a Főkert Nonprofit Zrt. kivételével államosítanák a fővárosi tulajdonú közszolgáltató cégeket. Ez esetben Budapest az önkormányzati választásokra vagyonától, befolyásától jelentősen megfosztva, kiürítve várhatná az új kurzust. Az elmúlt kormányzati ciklusban már állami kézbe kerültek az oktatási, nevelési és az egészségügyi intézmények, a szociális és kulturális terület maradt az önkormányzaté. A közművagyon átadásával az önkormányzatra szinte csak reprezentatív feladatok elvégzése hárulhat ősztől. Idegenforgalom - Megkezdték a virágültetést a fővárosban A Miniszterelnökség sem cáfolta a VS.-hu-nak, hogy a fővárosi közműcégek államosítása megtörténik. Szűkszavú válaszuk szerint az erről szóló döntések még nem születtek meg: „Az egyes közszolgáltatásokat végző gazdasági társaságok esetleges átvételével kapcsolatban csak a szükséges döntések megszületése után adható tájékoztatás”. A VS.hu az államosítási tervekkel kapcsolatban tudakolta Tarlós István álláspontját is, de a Főpolgármesteri Hivatal egy mondattal sem reagált.

A főváros nem ellenzi

A kiterjedt államosítás lehetőségét elsőként ugyanakkor maga Tarlós pendítette meg, amikor a Magyar Nemzetnek 2013 szeptemberében arról beszélt, hogy minden, a Demszky-korszakban privatizált fővárosi közműcéget teljes magyar tulajdonba szeretnének vonni. Giró-Szász András kormányszóvivő a főpolgármesteri nyilatkozat után enyhíteni igyekezett az étvágy mértékét, mondván, nincs szó közműcégek államosításáról, kisajátításáról, az állam megfontolja az egyes szolgáltatóknak a tulajdonuk értékesítésére tett ajánlatát. Mindenesetre abban az időben jelentette be Rogán Antal fideszes frakcióvezető, hogy törvényjavaslatot készítenek a közszolgáltatást végző gazdasági társaságok nonprofittá alakításáról. A cél – mint mondta – megakadályozni, hogy kivehető, külföldre vihető profit képződjön, a társaságoknak a nyereséget kötelezően vissza kell majd forgatniuk a szolgáltatásba. Azt ígérték, a törvényt a parlament még az áprilisi választások előtt elfogadja, de ez végül nem történt meg. Világos, miért nincsenek ezek a tervek a főváros ellenére: a rezsicsökkentéssel, a közszolgáltatókra kivetett extra adókkal egyre nagyobb költségvetési kiadásokra kényszeríti a kormány (lásd az alábbi grafikát).


A legnagyobb közműcégek sorsa eldőlt

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.-ben a főváros többségi tulajdonos, a 25 százalék és 1 darab részvény a német Berlinerwasser Holding AG és a francia Veolia Environnement SA tulajdonában van, ezek rendelkeznek a társaság irányítását jelentő menedzsmentjogokkal. A kisebbségi részvénycsomag megvásárlásáról már kormányhatározat született, határideje az év vége. Időjárás - Árvíz - Fővárosi Csatornázási Művek A VS.hu információ szerint az állam nemcsak a csatornázási művet fogja vinni, hanem azzal együtt a főváros szippantócégét is. Úgy tudjuk, a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) FCSM-be olvadásának előkészületei már javában zajlanak. Az FTSZV-ről azonban le fogják választani a különböző veszélyes hulladékok begyűjtési, szállítási és kezelési tevékenységét, csak a lakossági folyékony hulladék begyűjtését és szállítását hagyják meg, ami kötelezően ellátandó önkormányzati feladat. A Fővárosi Vízművek Zrt. esetében egyszerűbb a helyzet, a többségi részt a főváros 2012 tavaszán, nem csekély terhet vállalva a főváros gazdálkodására, 15 milliárd forintért visszavásárolta a francia Suez Environnement S.A.-tól. A kormány nemrég jelentette be, hogy egységes vízdíjat vezet be, ami a víziközmű-társaságok jövőjét egyértelműen kijelöli, ezzel kapcsolatban törvény is született: 2015 végére megalakulnak az állami kézben lévő regionális társaságok. A Főgáz Zrt. esetében már befejeződött az államosítás első üteme, decemberben vásárolta be magát a főváros mellé a Magyar Villamos Művek Zrt., a Főgáz 49,83 százalékos pakettjét 41 milliárd forintért vette meg német RWE Gas International B.V.-től. A cégbíróság idén áprilisban jegyezte be az új tulajdonost.

Jóformán csak a temetkezés hoz profitot

A 2010-es önkormányzati választások után a fideszes városvezetés a Budapesti Városüzemeltetési Központ Holding Zrt.-be (BVK) csoportosította azokat a közműcégeit, amelyeknek kizárólagos tulajdonosa. Városházi forrásaink szerint az államosítási sorban a BVK-cégek közül a Főtáv viszi a prímet, de a hulladékkezeléssel foglalkozó FKF-nak is kitüntetett helye lesz – mindkettő érintett a rezsiharcban, utóbbit már nem is kell nonprofittá alakítani, ebben a cégformában működik. Ünnep - Halottak napja - Sajtótájékoztató A fővárosi kéményseprő vállalatot sem tűnik indokoltnak megtartani, a FŐKÉTÜSZ egyre növekvő veszteséget jelent Budapestnek a kéményseprési díjak csökkentése miatt. A VS.hu pró és kontra, de inkább pró hallott értesüléseket a BKV átvételéről, ami nem kevés pénzébe kerülne az államnak, tekintettel a BKV idei 70 milliárdos hiányára. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) átvételéről a VS.hu már „szinte biztosat” hallott. A BKK-t és a BKV-t azért lenne célszerű együtt átvenni, hogy az állam pontosan átlássa, mire mennyit fizet, amikor a fővárosi közlekedést támogatja. A fővárosi fürdőket üzemeltető BGYH-val nem járna rosszul az állam, 2012-ben 6,7 milliárd forint volt a bevétele, 100 millió az adózott eredménye. A főváros temetkezési vállalata, a BTI Zrt. szintén jól teljesített, 4,7 milliárd forint árbevétel mellett 200 milliós adózás utáni eredményt ért el.

A rezsicsökkentés és az extra adók által érintett cégek 2013-ban

  • Fővárosi Vízművek Zrt.: - 1,5 milliárd Ft
  • Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.: - 1-2 milliárd Ft
  • Főtáv Zrt.: - 5,3 milliárd Ft
  • Főgáz Zrt.: - 4 milliárd Ft
  • FKF Zrt.: - 1,2 milliárd Ft
  • FŐKÉTÜSZ: - 383 millió Ft
  • FTSZV Kft.: - 72 millió Ft
  • Budapesti Díszkivilágítási Közvilágítási Kft.: - 700 millió Ft