Tarlós továbbra is új buszokat venne a fővárosnak

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Nem változtatott álláspontján a főpolgármester: a 3-as metró pótlásához szükséges új buszokat a lengyel gyártótól venné meg a BKV számára. Tarlós István ugyanazt azokat a javaslatokat terjeszti a fővárosi közgyűlés elé június 8-án, mint egy hónappal korábban.


A Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztés 110 új Solaris autóbusz megvásárlására tesz javaslatot. A további 40 buszt más vonalakról csoportosítanák át, az érintett vonalakon a csaknem húszéves járműállomány felújítása és forgalomba állítása mellett. E döntés esetén a járműpótláshoz szükséges 150 autóbusz forgalomba állítása az idén megtörténhet.

Az előterjesztésben Solaris Urbino 18 típusú buszok beszerzését javasolják, darabonként 277 ezer euró (87,3 millió forint) áron. A beszerzéséhez szükséges forrást az idei költségvetésből biztosítanák, legfeljebb 9 milliárd 700 millió forint összegig. A főváros kénytelen lenne saját erőforrásait mozgósítani, miután a kormány határozatban tiltotta meg, hogy decemberben felvett fejlesztési hiteléből buszokat vásároljon.

Az előterjesztés egy másik megoldást is ajánl a buszpótlásra: a szolgáltatásmegrendelést. De csak abban az esetben, ha a kormány ezt támogatja és az ezzel a konstrukcióval felmerülő többletköltség fedezetét biztosítja. Ha a kormány június 20-ig nem nyújt erre vonatkozó garanciát, nem hoz támogató döntést, a főváros a szolgáltatás megrendelését nem támogatja.

A városvezetés szerint a szolgáltatásmegrendeléses megoldás kockázatot jelent a 3-as metróvonal felújítása határidőben történő megkezdésére. Az új buszok beszerzése olcsóbb megoldást jelent, továbbá a pótlási időszak (3 év) elteltével a BKV Zrt. járműflottájának korszerűsítését is szolgálja, és nem eredményezi a cég dolgozói személyi állományában bizonyosra vehető létszámleépítést.

Az előterjesztők felhívták a figyelmet: közgyűlési jóváhagyás hiányában fennáll a lehetősége annak, hogy a járműpótláshoz szükséges autóbuszok nem érkeznek meg időben Budapestre.

A buszbeszerzés ügye már négyszer volt a közgyűlés előtt, legutóbb a május 12-i rendkívüli ülésen Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok, VIII. kerületi fideszes polgármester indítványára halasztották el a döntést. Kocsis Máté akkor az előterjesztés napirendről levételét a kormány előző napi, a nemzeti buszgyártási stratégiáról szóló döntésével indokolta.

Tarlós István a közgyűlés után úgy fogalmazott, azt reméli, pontosan tudnak tájékozódni, mit is akar a kormány, mert ez neki nem egészen világos. „Ha a kormány magyar buszokat akar, akkor miért azt kérik, hogy szolgáltatást vásároljunk?” – tette fel a kérdést.

A BKV már hónapokkal ezelőtt aláírta a megrendelést a lengyel gyártóval, csak a közgyűlés jóváhagyására vár, hogy biztosítsa a fedezetét.