Tarlós szerint nem életveszélyes a 3-as metró

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A főpolgármester a süllyedő alagútról szóló sajtóhírek nyomán rendelt új jelentést ismertette.


Sehol sem süllyed az M3-as metró alagútja – jelentette ki sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester, aki szerint a kérdésben „szakmailag rendkívül primitív” hírek jelentek meg, a lakosságot pedig nem szabad rémisztgetni. Elmondta: a metró felszíni szakaszán, közel a Kőér utcához, volt egy felázás miatti mozgás, amelynek a statikai eredethez nincs köze. A sok eső miatt a pálya rövid szakaszon felázott, volt néhány milliméter mozgás, de nem az alagútban történt – hangsúlyozta.

A főpolgármester újabb jelentést kért és kapott az M3-as metró állapotáról, ebből kiderült, hogy az eszközpark amortizálódott, és a leggondosabb karbantartással sem megelőzhető meghibásodások jelennek meg. Ugyanakkor a szakmai felügyelet és a BKV vezetése írásban jelentette ki:


nem balesetveszélyes, nem életveszélyes a metróvonal.

A főpolgármester közölte, balesetveszélyes állapot kialakulása esetén azonnal leállítaná a BKV a vonalat, ha pedig nem tenné meg, ő adna rá utasítást. Tarlós István a szerelvényekről azt mondta, a felújítás megkezdődött, a kormány pedig határozatban erősítette meg, hogy 125 milliárd forintot biztosít a metró infrastruktúrájának felújítására.

Tarlós István utasítást adott, hogy haladéktalanul írjanak ki közbeszerzést a szükséges kitérők, lekötések és sínek beszerzésére, mert ha ezzel bevárnák a kivitelezői pályázatot, az a felújítás határidejét legalább fél évvel meghosszabbítaná. Az engedélyezési tervek elkészülte után a projektgazda a BKV lesz, és nem a BKK – mondta Tarlós, aki arra is utasítást adott, hogy a metrófelújításhoz kapcsolódó felszíni átépítések, lezárások, csomópont-átalakítás megvalósítására is azonnal adják ki a kivitelezői és a tervezői megbízásokat. Jelenleg nincs ok rá, hogy a 2018 végi átadási határidőn módosítsunk – hangsúlyozta Tarlós István.


Az ellenzéki Együtt Tarlós István sajtótájékoztatójára úgy reagált, hogy a főpolgármesternek nem szakmai ismereteivel kellene villognia, hanem nyilvánosságra kellene hoznia a jelentéseket, és egy független felülvizsgálatot kellene rendelnie. „Miért nem nyilvános a Főmterv által tavaly, az engedélyezési terv részeként készített állapotfelmérés? Miért nem hozza nyilvánosságra azt a BKV-tól most kapott jelentést, amelyről a sajtótájékoztatón beszélt?” – tette fel kérdéseit az Együtt.