Tarlós seriffje vezetheti a 3-as metró projektcégét

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A fővárosi fideszes képviselőknek hosszú évek után mára sikerült elérniük, hogy a főpolgármester bizalmi embere, Pető György által vezetett Fővárosi Biztonsági Irodát bezárják. Petőt azonban nem tudják kiiktatni, úgy tudjuk, a főpolgármester a 3-as metró felújítási projektvezetőjeként számít majd tudására.


A Fővárosi Biztonsági Iroda Nonprofit Kht.-t (FBI) 2010-ben alapította a fővárosi közgyűlés, amely szerdán április 1-jei hatállyal megszüntette azt. Információink szerint az FBI bezárását a közgyűlési többséget alkotó fideszes képviselőknek sikerült kiharcolni a főpolgármesternél.


Az FBI-t vezető Pető György régóta bizalmi embere Tarlós Istvánnak. 2002 és 2006 között Óbudán volt alpolgármestere, 2010 előtt pedig a tanácsadója volt, amikor Tarlós a Fidesz-frakciót vezette. A belbiztonsági tiszti múlttal és MSZP-s kötődéssel rendelkező Petőt azonban sosem nézték jó szemmel a fideszesek. Azt végképp nem, hogy az FBI élén komoly befolyása volt a fővárosi cégekre.


Pető útja

Pető 1978-ban a Rendőrtiszti Főiskolán, majd 1984-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem pszichológia szakán szerzett diplomát. A doktori fokozatot 1988-ban a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián abszolválta. A 70-es és 80-as években a Belügyminisztérium III/II-es ügyosztályán, majd a kémelhárítás amerikai osztályán dolgozott. 1984-től a Belügyminisztérium KISZ Bizottságának egyik titkára, aztán a KISZ KB Honvédelmi Nevelési Tanácsának titkára volt.

2002–2006 között Óbudán alpolgármester, 2006-tól az MSZP frakcióvezetője, 2008-tól MSZDP-s, majd független képviselő.
2008–2009-ben a Tarlós Istvánt segítő munkacsoport tagja, Molnár Gyula (MSZP) újbudai polgármester kabinetfőnöke. 2009 végén a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi főosztályán dolgozott nyugállományban.Folytassa a metróban!

Az FBI-t elsősorban az önkormányzati vagyon megvédésére, másodsorban városgondnoki feladatok ellátására hozta létre a főváros. Hivatalos megfogalmazásban az alapító elsődleges célja a vállalatvezetők, biztonsági vezetők felkészítése, a vállalatbiztonsági politika és stratégia kidolgozása volt. Közérthetően: akadályozza meg, hogy lopjanak a fővárosi tulajdonú cégeknél.


A főpolgármester az utolsó Demszky-ciklus korrupciós botrányaiból okulva döntött az FBI létrehozásáról. Pető kinevezése az FBI élére magától értetődő volt, 2009 végén a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztályán éppen a fővárosi közműcégeknél történt visszaélésekkel foglalkozott. Neki köszönhetően indult eljárás a 2010-es választások előtt az FKF-nél, a Főtávnál, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt.-nél.

A Fidesz-frakciónak azonban sosem volt kedves a Pető-féle FBI. Egy év se telt el, és 2011 augusztusában a kormánypárti képviselők akciójával, egy módosító indítványban kivették az FBI feladatai közül a fővárosi cégek vagyon- és információbiztonsága fölötti őrködést.

Az FBI megszüntetésének indokolásában most az olvasható, hogy a kitűzött célok a cégek vagyonvédelmének szakmai irányelveinek és elvárásainak vonatkozásában teljesültek.

Pető azonban nem marad állás nélkül, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának továbbra is igazgatója marad. Tarlós nem válik meg tőle, olyannyira, hogy több egymástól független városházi forrásból arról értesültünk, Pető a várományosa a 3-as metró felújítását levezénylő projektvezető tisztségének.