Tarlós: nem szűnik meg az agglomerációs közlekedés

-

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) és Tarlós István főpolgármester is cáfolta, hogy megszűnne az agglomerációs közlekedés.


Tarlós és Orbán Viktor reggeli találkozóján szóba került az agglomerációs járatok állam általi átvétele, de nem született döntés a témában – áll a BÖSZ közleményében. A kerületi vezetők jelentős többsége közösen megoldandó kérdésként tekint a tömegközlekedés finanszírozására, hiszen az sok százezer budapesti polgár mindennapi életét érinti, függetlenül attól, hogy melyik városrészben él – írja a szövetség.

A BÖSZ cáfolta azokat az értesüléseket is, amelyek szerint a kerületi polgármesterek Tarlós Istvánnal közösen tiltakozó levelet írtak volna a miniszterelnöknek az iparűzési adó átcsoportosításával kapcsolatban. A szövetség szerint a kormánypárti fővárosi polgármesterek támogatták a parlament döntését, és a főpolgármester korábbi elvárásaival összhangban vállalták, hogy a 2012-ben átengedett nyolcmilliárd forinton túl további hatmilliárd forinttal járulnak hozzá a közösségi közlekedés kiadásaihoz. A levél létét Tarlós István is tagadta.

Azt sem állította – tette hozzá –, hogy megszűnik az agglomerációs közlekedés, hanem azt, hogy az agglomerációs településeknek az állammal kell tárgyalniuk a finanszírozásáról. A feladatot a HÉV-vel együtt az állam átveszi – közölte a főpolgármester. Úgy fogalmazott: „az ettől eltérő híreket én sem erősítem meg (...) Sem a BÖSZ elnökeként, sem főpolgármesterként nincs ellentmondás köztem és a kerületi polgármesterek között.”

A parlament december 15-én fogadott el törvénymódosítást az új fővárosi forrásmegosztásról: a jövőben a fővárosi kerületek nagyobb mértékben járulnak hozzá a tömegközlekedés finanszírozásához, mint eddig. A változások lehetséges következményeiről szóló elemzésünket itt olvashatja.