Tarlós nem roma származású romaügyi biztost nevezett ki

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat nem cigány származású tagját nevezte ki egy hónappal ezelőtt romaügyi biztosnak Tarlós István főpolgármester – tudta meg a RomNet.


Tarlós István március másodikától romaügyekért felelős főpolgármesteri megbízottnak nevezte ki Nagy Sándort, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (korábbi nevén Fővárosi Cigány Önkormányzat) elnökhelyettesét. Az egyetlen baj ezzel a kerületi nemzetiségi önkormányzatok szerint az, hogy Nagy Sándor nem roma származású. A még nyilvánosságra nem hozott döntést azért tartják elfogadhatatlannak a kisebbségi vezetők, mert a képviselőt már számos alkalommal lemondásra szólították fel éppen a származása miatt, ugyanis szerintük Nagy Sándor a választók megtévesztésével jutott a testületbe, ráadásul éveken át a titkosszolgálat munkatársa is volt.


A RomNet szerint Nagy Sándor 2014-ben a Magyarországi Összefogás Roma Rom Szervezet színeiben szerzett mandátumot, majd szövetséget kötött a Lungo Drommal. A képviselőről csak a választások után egy héttel derült ki, hogy valójában nem is tartozik a cigány kisebbséghez. Ahogy az is csak később került napvilágra, hogy a képviselő a rendszerváltás előtt és után, összesen 28 éven át a rendőrségnél, majd a Nemzetbiztonsági Hivatalnál dolgozott.

Csóka János, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a RomNet megkeresésére úgy nyilatkozott: a fővárosi romaügyi biztosi kinevezésről csak informális úton értesült. A roma politikus elfogadhatatlannak nevezte Tarlós István döntését, ezért hétfőn hivatalos tájékoztatást kér a főpolgármestertől. Csóka megjegyezte: a főpolgármester pártállástól függetlenül bárkit kinevezhetett volna erre a pozícióra, aki valóban a cigány közösséghez tartozik, és a budapesti romákért dolgozik, ezért Tarlós István mostani döntését a romaügy megcsúfolásának tekinti.