Tarlós: Ne beszéljen úgy velem, mint a szeretnivaló vízfejű fiúcskával

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A főpolgármester ismét kiosztotta Gy. Németh Erzsébet DK-s képviselőt a fővárosi közgyűlésben. Nevelőnőhöz hasonlította, és utólag egyetértett Demszkyvel abban, hogy alkalmatlan a főváros vezetésére.


Tarlós Istvánnak elfogyott a türelme a szerdai közgyűlésen, amikor végighallgatta az ellenzéki képviselők kérdéseit, javaslatait az elővárosi közösségi közlekedés finanszírozásáról szóló döntés előtti vitában.


Gy. Németh Erzsébet (DK) arra volt kíváncsi, mi a véleménye a BKK igazgatóságának és felügyelő-bizottságának a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal kötött szerződés felmondásáról, illetve, hogy ha az államnak van pénze a finanszírozásra, miért nem kapja meg azt a főváros. Gy Németh kifogásolta, hogy egyik kérdésére sem kap választ.

A főpolgármester a vitát lezáró szónoklatát Gy. Németh Erzsébet és Horváth Csaba (MSZP) személyére vonatkozó megjegyzéssel kezdte, mondván, van két képviselő, akinek a hozzászólásaira nem könnyű egyértelműen udvariasan reagálni. Gy. Németh a következőt monológot kapta Tarlóstól:

„Asszonyom! Az a helyzet, hogy ön úgy beszél hozzám, folytatólagosan, mármint ilyen kormányzati többséghez,


mint a nevelőnő ahhoz a fiúcskához, akiről tudja, hogy bár vízfejű, de végül gyengéd érzelmeket táplál iránta.

Azt szeretném kérni, figyelembe véve fővárosi politikai előéletét, ezt a hozzáállást, legyen szíves, felülbírálni”.


Ez enyhén szólva komikus – folytatta Tarlós. „Annak idején megvédtem önt Demszky Gábortól, még ő is alkalmatlannak tartotta önt arra, hogy főpolgármester-helyettes legyen. Nem sok mindenben értettem egyet Demszky Gáborral, de utólag revideálnom kell az álláspontomat: ebben mégiscsak egyetértek Demszky Gáborral.”bunkóság, mély sötétség

Tarlós nem először minősítette meglehetősen színes stílusban a DK fővárosi politikusát. A közgyűlés decemberi munkájában áruházi részlegvezetőhöz hasonlította a Gy. Némethet, aki akkor a BKV 5 éve megoldatlan finanszírozását vetette a főpolgármester szemére. A DK Tarlós mondataira azzal vágott vissza, hogy a főpolgármester nem méltó nemhogy Budapest, hanem egy áruház vezetésére sem: „hiányos vezetői vagy egyéb képességeit ellensúlyozandó közönséges tahóként, vagyis neveletlen, faragatlan bunkóként viselkedik.”


Tarlós tavaly júniusban személyeskedést nem nélkülöző közleményben alázta a politikusnőt, miután Gy. Németh azt vélelmezte, hogy a kormány ráteszi a kezét egyes fővárosi beruházásokra.

​„Eddig sem feltételeztem, hogy Gy. Németh Erzsébetet egyszer az Akadémia tiszteletbeli tagjaként köszönthetem, de amit az M3-as metró- és a csillaghegyi árvízvédelmi törvényről nyilatkozott, az egyenesen a mély sötétség.”

Tarlós januári sajtótájékoztatóján is rendesen vegzálta a képviselőnőt, következetesen „Gyö Németh Erzsébet”-ként említve.


Bűnbakképzés

Gy. Németh Erzsébet Tarlós szavairól azt mondta, csak egyszer reagál a főpolgármester személyeskedő, vállalhatatlan stílusára. A közgyűlésen felolvasott Robin Skynner angol pszichológustól egy idézetet, amit azokról a politikusokról mondott, akik képtelenek a kompromisszumokra, ellenfeleikben nem látják meg az emberi lényt, akinek más a véleménye mint neki. „Az ilyen emberek kénytelenek az ellenfeleiket afféle 'szemétkosárnak' használni, amelybe belezúdíthatják önmaguknak azokat a részeit, amelyeket képtelenek vállalni. Ugyanaz a szerepük, mint a családban a bűnbaknak. Tehát gyűlölniük kell őket, hogy ők maguk épelméjűek maradjanak” – idézte a pszichológus szavait a VS.hu-nak Gy. Németh Erzsébet.