Tarlós mérsékelné a közlekedési büntetéseket

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A főpolgármester szerint a 3-as metró jobb állapotban van, mint 2010-ben volt.


A belügyminiszter minapi állásfoglalása egyértelműen rögzíti, hogy a közterület-felügyeletek kizárólag a térfigyelő kamerák felvételei alapján nem szabhatnak ki büntetést szabálytalankodó autósokra – mondta Tarlós István a Karc FM-nek. A főpolgármester szerint többféle értelmezés létezett a közterület-felügyeletek büntetési gyakorlatával kapcsolatban, de a belügyminiszteri állásfoglalással ez az értelmezési probléma megszűnik.

A közterület-felügyeletek tehát nem bírságolhatnak csak felvételek alapján közlekedési szabálysértéseket. Egy dolgot tehetnek, hogy a felvétel mellékelésével közigazgatási eljárást indítanak a rendőrségen – mondta Tarlós. A főpolgármester szerint az ügyben két fő célja van: az egyik a szabályosság, a másik a büntetési tételek mérséklése. Azt szeretné, hogy Budapesten minden közterület-felügyelet szabályosan működjön, és az "enyhe súlyú közlekedési szituációkért" kiszabható ötvenezer forintos – figyelmeztetés nélküli – büntetést módosítsák.

A 3-as metróvonal felújításáról Tarlós azt mondta: 2020-ra várható az infrastruktúra teljes felújítása. A szerelvények felújítása folyamatban van, a síneket évek óta cserélik. "Tehát ma, ha szigorúan vesszük, a 3-as rendszer egésze, bármilyen hihetetlen, de annál jobb állapotban van, mint 2010-ben volt" – mondta Tarlós.

Balesetveszélyt a sűrűn végzett felülvizsgálatok és szakvélemények nem jeleznek. Ha így lenne, a BKV menedzsmentje azonnal leállítaná a 3-as metrót – mondta a főpolgármester.

A 3-as metró felújítása mellett folytatják a villamosok, buszok és trolik cseréjét, "küszöbön áll" a Lánchíd és a Váralagút felújítása, több mint tíz P+R parkoló építése, és – a kerületekkel összefogva – nagyszabású útfelújítási program kezdődik.