Tarlós: lesz pénz a metrófelújításra

Fotó: Polyák Attila

-

Tarlós István főpolgármester szerint a főváros gazdálkodásából származó pénzmaradvány várhatóan biztosítja a 3-as metróvonal felújításának teljes befejezését.


A főpolgármester pénteken az ATV Start című műsorában azt mondta, hogy a pénzmaradvány várhatóan nemcsak az új tenderkiírásra szoruló két felújítási - a déli és a középső - szakasz költségeit biztosítja, hanem a projekt teljes befejezését.

Ez egyelőre semmilyen mértékben nem érinti sem a Európai Unió által támogatott, sem az Európai Beruházási Banki hiteléből tervezett fővárosi projekteket - közölte.

Tarlós István kiemelte: a munkálatokat el tudják kezdeni, hiszen a kormánnyal érvényes támogatási szerződésük van 137,5 milliárd forintról.

Tehát a munkának a fedezete megvan, az északi szakasz állomásaival és a teljes alagúttal megkezdődhet a 3-as metróvonal felújítása - tette hozzá.

Tarlós István megjegyezte azt is, az előbbiek munkálatai lényegesen kevesebbe kerülnek, mint a jelenleg rendelkezésre álló fedezet.

A főpolgármester kijelentette: az ügyben nem vitatkozik senkivel, a főváros érdeke, hogy metróvonal megújuljon, és ezt meg fogják oldani.

„Szerencsére gondoltam már korábban rá, hogy itt a finanszírozás körül nem biztos, hogy rendben lesz minden" - jegyezte meg.

Tarlós István elmondta azt is, hogy Brüsszelben egy küldöttség tárgyal majd arról, hogy az Európai Unió engedné-e a pénzmaradványból származó forrás felhasználását a déli és a középső szakasz befejezéséhez, nem lenne-e ennek valamilyen szankciója.