Tarlós: „Lesz még tányércsörgés” a kormánnyal

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

De ha Budapest megkapja az olimpiát, legalább a vidékiek elhalkulnak - véli a főpolgármester.


Szigorúbb lesz a szmogriadó március 15-től: a riasztási fokozat elrendelésével az autók mintegy harmadát ki lehet tiltani a fővárosból – erősítette meg Tarlós István. A főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján a szerdán módosított rendeletről elmondta, az 180 ezer budapesti autóst érintheti, a számuk az agglomerációval együtt elérheti a 300 ezret.

A szerdai döntéseket felidézve arról is beszámolt, hogy a hármas metró első két felújított szerelvényét június elejére várják, míg a felújított vonal átadását 2019. szeptember 30-ára tervezik. Akkor már csak felújított kocsik járnak majd a vonalon. A felújítás része lesz az akadálymentesítés is, de néhány megállóban kérdéses, hogyan, mivel nem minden állomáson lehetséges lift építése.

Ami az útfelújításokat illeti, Tarlós István elmondta: több mint 10 milliárd forintot fordítanak ilyen feladatokra. Ez 15 kerületet érint majd és 70 fontos útvonalat újítanak fel idén.

Tarlós beszélt az agglomerációs közlekedésről is. Elmondta, hogy a kormánnyal megszületett a megegyezés, de „sok-sok egyetértés mellett budapesti ügyekben még lehet egy kis családon belüli tányércsörgés a jövőben is”. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a tavaly kapott 24 milliárd forintos állami forrást csak és kizárólag kötelező feladatellátásra, azaz a helyi közlekedés finanszírozására lehetett fordítani, vagyis fogalmilag kizárt, hogy az agglomerációs közlekedésre egy fillért is kaptak volna az államtól.

A vitákat jelzi Tarlósnak az a megjegyzése is, amely szerint az „ az önkormányzatiság és az önkormányzati autonómia nem fellendülő szakaszban van ma Magyarországon”.

Az olimpia mindenesetre lezárna egy másik vitát a főpolgármester szerint: azt amelyik a vidék és a főváros között fennáll. Erre szerinte az a magyarázat, hogy világossá válik majd mindenki számára, hogy „Budapestnek meg kell kapnia azt, ami az olimpiához szükséges, mert különben az ország lebőg”.