Tarlós kérése csak még jobban megkavarta a parkolási mizériát

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A főpolgármester a köztereseket utasította, hogy amíg nem rendeződik a helyzet, addig ne büntessenek. De a közteresek csak néhány helyen néznek jegyeket. A parkolóőrökhöz nem jutott el a parancs, de ettől függetlenül még mindig adnak öt percet a jegyvásárlásra.


Egyelőre megmaradt az ötperces jegyvásárlási türelmi idő a fővárosi parkolásoknál, de a lapunk által megkérdezett parkolóőrök szerint ez nem Tarlós István utasításának – amely még nem mindenkihez jutott el –, hanem annak tudható be, hogy a vonatkozó fővárosi rendelet még nem lépett életbe.

Mint megírtuk, februárban a Fővárosi Közgyűlés a Kúria döntésére reagálva döntött úgy, hogy nem lehet majd a parkolójegy utólagos bemutatásával elkerülni a büntetést. Vagyis eltörlik a parkolás és a parkolószelvény megváltása közötti ötperces türelmi időt is – eddig ha valakit akkor büntettek meg, amikor épp jegyet vett, utólag tudta rendezni a dolgot, és a Kúria döntése nyomán ezt akárhányszor megtehette –, és azt a kifogást sem fogadják el, hogy az autósnak volt parkolójegye, csak elfelejtette a szélvédő mögé rakni, vagy esetleg leesett onnan. A rendelet az Autóklub közlése szerint április 3-án lép hatályba.

Tarlós a felháborodást látva a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy


utasítottam a fővárosi közterület-felügyelőket, hogy Budapesten a parkolójegyek utólagos bemutatásának megnyugtató rendezéséig ne bírságolják azokat az autósokat, amelyeknek amiatt nincs a szélvédőjük mögött jegy, mert éppen megvásárolják azt.

A Főpolgármesteri Hivatal aztán hétfő délután az MTI-vel közölte: Tarlós mindenképpen megnyugtató jogi megoldást szeretne, a főváros joga megváltoztatni a parkolási rendeletet, és meg is fogja tenni. A főpolgármester este aztán a Hír TV-nek már önkritikusan azt nyilatkozta, egy félreérhető döntés született, amelyet korrigálni fognak. Arra a kérdésre viszont nem válaszolt, hogy visszaállítják-e az ötperces türelmi időt.

A Fővárosi Közterület-felügyeletnél megkeresésünkre elmondták, hogy hozzájuk nem érkezett főpolgármesteri utasítás, mivel ők nem ellenőrzik a parkolójegy meglétét, legfeljebb a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal visszaélők esetében intézkednek.

Vannak ugyan olyan fővárosi kerületek, ahol a közteresek végzik a parkolójegyek ellenőrzését, de egyelőre sem az V., sem a VII. kerületből nem kaptunk választ, eljutott-e a közterület-felügyelőkhöz a főpolgármesteri ukáz.


Hol közterületesek, hol parkolóőrök


A VII. kerületben dolgozó parkolóőrök ugyanakkor elmondták: tőlük „a központból” azt kérték, hogy addig ne büntessék meg az öt percen belül jeggyel érkezőket, amíg életbe nem lép az erre vonatkozó fővárosi rendelet.

Más kérdés, hogy zajlik mindez a gyakorlatban. „Nekünk is van autónk, nem is vagyunk szemetek. Ha látjuk, hogy valaki épp most parkolt le, azt megvárjuk. Olyan is előfordult, hogy valaki jött felém, hogy várjál, azzal az Opellal vagyok, elszaladok, veszek jegyet” – mondta egy erzsébetvárosi parkolóőr.

„De volt olyan is, aki csak odaszólt, mikor meglátott, hogy na, ma kipróbálom a mobilparkolást. Én közben továbbmentem, és egy távolabbi autót ellenőriztem. Nem volt jegye, elkezdtem megbüntetni, mire az ember anyázva rohan, hogy ő szólt. Szólt is, csak elfelejtette közölni, hogy melyik a kocsija. Én meg találjam ki” – tette hozzá egy társa.

A parkolóellenőrök munkaköri leírásában egyébként szerepel, hogy a pótdíjazás megkezdését megelőzően körbe kell nézni, van-e valaki, aki éppen jegyet vált az automatánál, és azt meg kell várni.


Amikor a pénzbüntetés nem elég


Sipos László közlekedési szakértő, a magyar parkolási szövetségeket tömörítő Hungaropark felügyelőbizottságának elnöke szerint a Kúria által kifogásolt korábbi megoldás – mely szerint havonta csak egyszer lehetett utólag bemutatni a parkolójegyet – azért volt jó, mert lehetőséget adott a jogkövetők számára a pótdíj alóli mentesülésre. Az utólagos bemutatás korlátlanná tételével azonban könnyen visszaélt, aki akart.

Üzlettulajdonosok és azok, akik csak egy presszóba akartak beülni, nem vettek jegyet, csak ha felbukkant a parkolóőr. Másrészt több hajléktalan is az ellenőrök nyomában jár, és azonnal jegyet vesz, hogyha egy autót megbüntetnek. Utána pedig a jegyet eladják a megbírságolt sofőrnek – sorolta a visszaélések fajtáit Sipos László.

A parkolási szövetség vezetője szerint a megoldás az lehetne, ha minden autósnak kétévente két pótdíj felfüggesztésére lehetősége lenne. „Olyan lenne, mint az előéleti pontrendszer, két év után újra bonusban lenne az illető.” Sipos szerint ezzel a módszerrel tolerálható lenne a jogkövető autósok tévedése, figyelmetlensége, de nem lehetne folyamatosan megúszni a parkolási és pótdíjakat.

A „trükközés” – beleértve a mozgáskorlátozott-igazolványokkal való visszaélést is – a magas tarifájú területeken korábban megközelítette a pótdíjkiszabások 10 százalékát. Ez az arány a havi egyszeri utólagos bemutatás bevezetésével jelentősen, a tűrhetőség szintje alá csökkent. A Kúria döntését követően azonban meredeken emelkedni kezdett az ilyen jellegű esetek száma – mondja Sipos.


Megkerestük a fővárosi önkormányzatot is, hogy hogyan és mikorra rendeznék a helyzetet. A városházáról az alábbi közleményt kaptuk:

A főváros azért módosította a parkolási rendeletet, mert attól tartott, hogy a korlátlan utólagos bemutatással sokan visszaélnek. Tarlós István főpolgármester most úgy fogalmazott: mindenképpen megnyugtató jogi megoldást szeretne, a főváros joga megváltoztatni a parkolási rendeletet, és meg is fogja tenni.

Tarlós István a legutóbbi Budapestinfón azt közölte: a fővárosi parkolási rendelet módosítására – amely a parkolójegyek utólagos bemutatásának lehetőségét szünteti meg – a Kúria döntése miatt volt szükség. Hangsúlyozta: a rosszhiszemű autósokkal szemben próbálnak valamilyen megoldást találni, és nem zárta ki, hogy a későbbiekben felülvizsgálhatják a szabályozást.