Tarlós csak akkor szereti a civileket, ha ugyanazt mondják, amit ő

Forrás: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

A főpolgármester most kétségbe vonja annak az egyesületi elnöknek a szakértelmét, akit korábban saját sajtótájékoztatóján futtatott.


„Most sokan »metrószakértőként« nyilatkoznak, s vezetik félre az embereket.


Az »úgynevezett Metróért Egyesület« – mint a bekért hivatalos papírok igazolják – hivatalosan be sem jegyzett civil szervezet.

Ennek elnöke, Bíró Endre nyugdíjas, aktív korában csak orosz szerelvényekkel foglalkozott, a francia Alstomok működését, fékrendszerét csak hírből ismerheti” – így beszélt Tarlós István az MNO-nak a Metróért Egyesületről és vezetőjéről.

A főpolgármester azonban októberben még többre becsülte őket. Szokásos heti sajtótájékoztatójára, a Tarlós-infóra meghívta Bíró Endrét. Az egyesületi elnök ott ugyanúgy szakmai kérdésekben nyilatkozott, például arról, hogy az állomások felújítása műszakilag nem választható el a pálya rekonstrukciójától.

A főpolgármester azt is kijelentette az Index beszámolója szerint, hogy nagyjából egyetért Bíró Endrével.

Az is igaz, persze, akkor és ott Bíró éppen azt mondta, amit Tarlós hallani szeretett volna. A hétfő reggeli, Pillangó utcai balesettel kapcsolatban viszont nem azt. Az egyesület vezetője ugyanis úgy véli, a pálya biztosító- és vonatbefolyásoló berendezésének működését nem jól hangolták össze az Alstom-szerelvények fékrendszerével. Utóbbi ugyanis nem képes a csúszós pályán olyan biztonsággal megállítani a járművet, mint amit a vonatbefolyásoló feltételez.

Bíró szerint ezt a hibát a szakemberek jól ismerik, éppen ezért múlt pénteken az egyesület egy részletes levelet küldött Tarlósnak, ebben egy független szakmai vizsgálatot javasoltak. A levelet azonban a bokasérülésével otthon lábadozó főpolgármester nem kapta meg, csak hétfőn, a baleset után.