Tarlós akkor is felújíttatná a metrót, ha a fene fenét eszik

Fotó: Ostyáni János

-

A metrófelújítás költségeit nem akarja kipótolni a kormány, de a miniszterelnök két felüljáró elbontására adna pénzt.


A kormány nem ad többletpénzt a 3-as metró felújítására, ezért a főváros saját megtakarításához akar nyúlni – mondta Tarlós István. A főpolgármester szerint várhatóan jövő héten Brüsszelbe látogat egy küldöttség, amelynek tagja lesz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyik államtitkára, Szegvári Péter, a BKK igazgatóságának elnöke, Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója és Radnai Tibor, a projekt hivatalos vezetője. Arról tárgyalnak majd, hogy amennyiben indokoltan többe kerülne a metrófelújítás, a főváros saját gazdálkodásából származó pénzmaradványt uniós szankciók nélkül felhasználhassák a fedezet kipótlására.

A főpolgármester szerint "arra reális és ésszerű számítani", hogy a teljes alagúttal és – az eddigi tervekkel ellentétben – az északi szakasszal megkezdődhetnek a 3-as metró felújításának munkálatai szeptember végén, a másik két szakaszra pedig új tendert írnak ki. A tényleges döntéshozó azonban a BKV igazgatósága.

A kormánnyal kötött 137,5 milliárd forintról szóló támogatási szerződés érvényes, az összeg rendelkezésre áll, így az egyik szakaszra és az alagút munkálataira a fedezet bőven megvan – mondta Tarlós. A szerdai kormányülésen egyértelművé vált, hogy a támogatási szerződést nem akarja felmondani a kormány. Erre egyébként is elvileg csak kétoldalúan lenne lehetőség, és még ha a közgyűlés meg szavazná is, ő megvétózná a döntést – mondta. Tarlós szerint a metrót felújítják, „ha a fene fenét eszik, akkor is", mert ez elsősorban lelkiismereti kérdés.

A főpolgármester szerint Orbán Viktor miniszterelnök "komolyabb forrást" biztosítana azért, hogy elbontsák a Nyugati téri és a Rottenbiller utcai felüljárót. Előbbi kiváltására szintbeli keresztezés létrehozása az esélyesebb jelenleg, utóbbinál pedig közúti aluljárót alakítanának ki.

A kormány döntése értelmében a Fővárosi Állat- és Növénykertbe tervezett biodómra eddig megítélt 25 milliárd forint mellé további 20 milliárd forintot kaphat Budapest – mondta Tarlós.