Tarlós: a dugódíj eltörléséért küzdünk Brüsszelben

-

Tarlós István főpolgármester hétfő este a HírTV Magyarország élőben című műsorában úgy fogalmazott, hogy az előző városvezetés ajánlotta a dugódíjat az Európai Unió számára, amelynek az eltörléséért most küzdenek.


Mint mondta, Brüsszelben közölték a napokban helyettesével: „nemcsak, hogy benne volt a megállapodásban, és az uniós bizottság határozatában (...), hanem egyenesen a korábbi városvezetés ajánlotta a dugódíjat az Európai Unió számára".


Nem tudja, hogy az EU eltekint-e a dugódíjtól vagy nem. „Jogában áll nem eltekinteni" - emelte ki, de megjegyezve, hogy folynak az „egyezkedések", és „egy hallgatólagos határidő-módosításról" is beszélt. Közölte, hogy nem született még semmilyen döntés a dugódíjjal kapcsolatban, sem a zónahatárokról, sem a díjak mértékéről nincs egyelőre megállapodás.

Alternatívák viszont már vannak a zónahatárokra, a három lehetséges közül az egyik a Hungária körút. A főpolgármester szerint ez az egyetlen életképes alternatíva.

Tarlós azt is mondta, hogy a dugódíjnak kettős célja van: az egyik, hogy „értelmezhető nagyságú" területen mentesítse az autóktól a várost. A másik, hogy „értelmezhető" bevétel származzon belőle.


Beszélt a Déliről is

Mindemellett Tarlós István beszélt a Déli pályaudvarról is: nem hiszi, hogy még ebben a ciklusban várható a pályaudvar kiváltása. Kiemelte, hogy nincs olyan információja, hogy a pályaudvar megszűnik, de azt tudja: van erre irányuló szándék, és annak van életszerű alapja.