Tárki: továbbra is biztosan vezet a Fidesz-KDNP

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

A kormánypártok és a Jobbik szavazótáborainak kismértékű növekedése mellett a szavazói aktivitás is erősödött az elmúlt negyedévben. Csökkent a szocialista párt támogatottsága a Tárki legújabb közvélemény-kutatása szerint.


Júliusban a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP és a Jobbik egyaránt 3-3 százalékponttal növelte népszerűségét áprilishoz képest: az előbbi támogatottsága 27-ről 30 százalékra, míg az utóbbié 11-ről 14 százalékra nőtt. A pártválasztók körében is hasonló mértékben, 2-2 százalékponttal változott a kormánypártok és a Jobbik szavazóinak aránya, 47-ről 49 százalékra, valamint 20-ról 22 százalékra.

A szocialista párt támogatottsága viszont csökkent: a teljes népesség körében 10-ről 8 százalékra, a pártválasztók körében pedig 18-ról 13 százalékra.

A Tárki mérése szerint a többi, kisebb ellenzéki párt támogatottsága júliusban változatlan: a teljes népesség körében a Demokratikus Koalíció 5, az LMP 3, az Együtt 1 százalékon áll, míg a pártválasztókon belül 8, 4, 2 százalékot kapnának. Utóbbi körben a PM-et 1 százalékra mérték.

A Nézőpont Intézet is ma hozta nyilvánosságra legújabb közvélemény-kutatását.