Tárki: A magyarok szerint Oroszország nem törekszik befolyásnövelésre

Fotó: Giphy / Giphy

-

A magyarok többsége nem érzi veszélyeztetve az ukrán válság miatt sem Magyarország, sem Európa, sem a világ biztonságát, mert úgy gondolják, Oroszország nem törekszik befolyása növelésére a térségben – derül ki a Tárki legújabb közvélemény-kutatásából.


A közlemény szerint a magasabb iskolai végzettségűekre inkább jellemző, hogy van véleményük, és kevésbé gondolják úgy, hogy az ukrajnai helyzet veszélyeztetheti a világ békéjét: míg az érettségivel rendelkezők 43 százaléka, addig a diplomások 31 százaléka szerint veszélyes az ukrán válság a világra nézve. Ezek az arányok Magyarország és Európa biztonságával kapcsolatban is hasonlóan alakulnak – közölték. A magyar lakosság az ukrajnai helyzet veszélyességét nagymértékben azonosítja Oroszország esetleges térnyerésével. Akik szerint Oroszország a közeljövőben erősen fog törekedni arra, hogy visszaszerezze befolyását a térség fölött, majdnem háromszor annyian vélekednek úgy, hogy az ukrajnai helyzet veszélyezteti a világ békéjét (62 százalék), mint azok, akik szerint Oroszország a közeljövőben egyáltalán nem törekszik majd befolyásának növelésére Kelet-Európában (21 százalék). Magyarország és Európa biztonságával kapcsolatban valamivel kisebbek a különbségek: azok vannak többségben (69 százalék), akik nem érzik veszélyeztetve Magyarország és Európa biztonságát, egyúttal szerintük Oroszország a közeljövőben nem törekszik majd térnyerésre.

A Jobbikosok többsége szerint veszélyben az ország

A Jobbik szavazótáborában mindenkinek határozott véleménye van a kérdésről, de megosztottak, 56 százalék érzi veszélyeztetve Magyarország biztonságát, 44 százalék nem. A legkevésbé a Fidesz–KDNP szavazói (35 százalékuk), a leginkább pedig az MSZP–Együtt–DK–PM–MLP szavazói (65 százalékuk) érzik úgy, hogy az ukrajnai helyzet veszélyezteti Magyarország biztonságát. A közlés szerint a válaszokból kiderül, hogy az optimizmus erősen befolyásolja a lakosság biztonságérzetét. Azok között, akik szerint rosszabb lesz az anyagi helyzetük az elkövetkezendő egy évben, csaknem minden ötödik válaszadó (18 százalék) vélekedik úgy, hogy az ukrajnai helyzet kifejezetten veszélyezteti Magyarország biztonságát, míg ugyanez az arány az anyagi helyzetük javulásában bízók között jóval alacsonyabb (6 százalék). A VS.hu londoni magyarokról szóló videósorozata itt, itt, itt és itt nézhető meg.