Tárgyakat találtak a maláj gép új keresési helyszínén

Fotó: Europress/AFP/Chaider Mahyuddin / Europress/AFP/Chaider Mahyuddin

-

Egy repülőgép tárgyakat észlelt az Indiai-óceánnak azon a részén, ahova a legújabb, az eltűnt maláj utasszállító utáni kutatásokat áthelyezték.


A megfigyelést még hajókról is meg kell erősíteni, ám erre szombat előtt nem lehet számítani, írja a BBC. A tárgyakat az új-zélandi királyi légierő gépe észlelte. Összesen 11 azonosítatlan tárgyat figyeltek meg az óceánon. A március 8-án eltűnt gép utáni kutatást éppen most helyezték át az Indiai-óceán egy másik, a nyugat-ausztráliai Perth városától mintegy 1700 kilométerre nyugatra eső térségébe. Az óceánnak ez a része 1100 kilométerrel van északkeletebbre attól a területtől, ahol eddig keresték a gépet. A mostani már a sokadik olyan észlelés, amelynek során az óceán különböző pontjain különböző tárgyakat látnak. Ezt megelőzően legutóbb csütörtökön egy thaiföldi műhold vett észre mintegy 300, vízen lebegő tárgyat. Mindezeket tehát még a korábbi kutatási helyszínen, ami Perthtől 2700 kilométerre volt. Az új helyszín alapján valószínűsítik, hogy az utasszállító mégsem repülhetett annyira délre, mint amennyire korábban feltételezték. Hishammuddin Hussein malajziai közlekedési miniszter szerint nincs feltétlenül ellentmondás abban, hogy az eltűnt malajziai gép utáni kutatás péntektől már új helyszínen folyik. Magyarázata szerint a két helyszín közötti jelentős távolságra a tengeri áramlatok adhatnak magyarázatot. Az áramlatok néhány nap alatt a lezuhanás helyszínétől több száz kilométerre sodorhatták azokat a víz felszínén úszó tárgyakat, amelyek láthatók a műholdfelvételeken.


A japánok még a korábbi helyszínen találtak valamit

Pénteken egy tokiói kormányilletékes bejelentette, hogy egy japán műhold felvételeket készített szerdán egy tucatnyi tengeren sodródó tárgyról, amelyek a malajziai gép darabjai lehetnek. Ezeket még az eredeti kutatási helyszín környékén látták. A műhold által észlelt tárgyak mintegy tíz kilométeres sugarú térségben úsznak a vízen. Nem lehet határozottan kijelenteni, de nagyon valószínű, hogy az eltűnt malajziai gép darabjai ezek. A felvételen a legnagyobb tárgy mintegy nyolc méter hosszú és négy méter széles. Azt, hogy a Malaysian Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járata az Indiai-óceánba zuhant, és a katasztrófát senki sem élte túl, a malajziai miniszterelnök hétfőn jelentette be.