Tanúskodott az amerikai kitiltási botrányban a Századvég elnöke

Forrás: MTI / Kovács Attila

-

Heim Péter tagadta, hogy ismerné a férfit, aki azt állította, hogy a Századvégnél el tudják intézni az áfacsökkentést egy amerikai cégnek. Jelenleg úgy tudni, hogy az Egyesült Államok 2014 őszén az ilyen korrupciós tapasztalatok miatt döntött úgy, hogy nem engedi be többek között a magyar adóhivatal akkori elnökét.


Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságának elnöke, a cég társtulajdonosa azt mondta a Fővárosi Törvényszéken, hogy nem ismeri azt a férfit, aki a vád szerint rá hivatkozva 2014 májusában egy találkozón azt állította az amerikai étolajgyártó Bunge Zrt. lobbistájának: kétmilliárd forintért eléri hivatalos személyeknél, hogy az étolaj áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen.

Heim Péter hangsúlyozta: sosem látta ezelőtt T. Viktor Andrást, a Bunge Zrt. nevét is csak a sajtóból ismeri. Ő a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nek tulajdonosi képviselője, az igazgatóság elnöke, vezérigazgatói pozíciójáról már 2011-ben lemondott.

Az ügyészség vádja azt tartalmazza, T. Viktor András a kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó cégének vállalati rendezvényén arról beszélgetett az étolajgyártó cég lobbistájával, hogy akár kétmilliárd forintos vissza nem térő támogatáshoz is tud jutni az, aki a kormány stratégiai partnere. T. Viktor András közlése szerint ezt elmondta a perben tanúként szereplő lobbistának, aki ekkor azt tudakolta, hogyan lehet ilyen megállapodást kötni. A vádlott azt válaszolta, nem tud erről semmi pontosat, de a sajtóban azt olvasta: "ezek a stratégiai megállapodások valamilyen formában kötődnek a Századvéghez". Amikor a tanú visszakérdezett, hogy "ki ott a megmondóember", erre válaszul jelölte meg Heim Pétert.

Heim Péter ugyanakkor a per tárgyalásán tanúkénti meghallgatásán azt mondta, nem tudja pontosan, mely cégek kötöttek stratégiai megállapodást a kormánnyal, és arról sem tud, hogy egy ilyen megállapodás kötésének milyen feltételei vannak. A tárgyaláson ismertették Heim Péter nyomozati szakban tett tanúvallomását is, amelyben a vád szerinti ajánlatról azt mondta: "ő biztosan nem tett ilyen kijelentést, normális ember ilyeneket nem beszél".

Az ügyész kérdésére arról is beszélt: az ügyről a sajtóból értesült, nem foglalkozott vele, az élete jelentős részét nem Magyarországon tölti, a legutóbb 2014-ben járt az Egyesült Államokban.

A vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt megvádolt T. Viktor András Heim Péter előtt is megismételte korábbi vallomását, miszerint sosem találkozott a Századvég Gazdaságkutató igazgatóságának elnökével és nem akarta ilyen ügybe belekeverni.

A hétfőn kezdődött büntetőper májusban iratok ismertetésével, majd további tanúmeghallgatásokkal folytatódik.

2014 őszén robbant ki az úgynevezett kitiltási botrány, amikor kiderült, hogy az Egyesült Államok a magyarországi korrupciós helyzet miatt több adóhivatali vezetőt is beutazási tilalommal sújtott. Akkor még nem lehetett érteni, hogy ez mi miatt történt, de utóbb összekötődtek a szálak az étolajat gyártó Bunge Zrt. ügye és a kitiltási botrány között. Kiderült, hogy 6 ember került fel a kitiltottak listájára, de közülük csak Vida Ildikó, akkori NAV-elnök ismerte el, hogy ő rajta van.