Tanúskodni akar Litvinyenko egyik feltételezett gyilkosa

Fotó: Getty Images / Alexey Maishev

-

Ezt a január óta Londonban folyó vizsgálatot vezető brit illetékes jogi tanácsadója jelentette be.


Dmitrij Kovtun orosz üzletember kijelentette a vizsgálat vezetőinek, hogy részt kíván venni a vizsgálatban, és videókapcsolaton keresztül tanúvallomást kíván tenni.

– közölte Robin Tam tanácsadó.


A vizsgálat vezetője, Sir Robert Owen támogatta Kovtun kérését, de „igen sajnálatosnak” nevezte, hogy ilyen későn történik ez meg.

A brit rendőrség Kovtunt és az azóta parlamenti képviselővé választott Andrej Lugovojt, Alexandr Litvinyenko egykori ügynöktársait gyanúsítja azzal, hogy 2006-ban egy londoni szállodában megmérgezték Litvinyenkót. Az orosz elnök Vlagyimir Putyin által is vezetett Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt ügynöke rosszul lett, miután velük teázott, majd három hét múlva meghalt. Halálát polóniummérgezés okozta.

Moszkva – akárcsak a két gyanúsított – tagadta, hogy köze lett volna Litvinyenko halálához.

A két férfi jelenleg Oroszországban él, Moszkva elutasította a kiadatásukat. Eddig mindketten kizárták, hogy bármilyen módon részt vegyenek a vizsgálatban, amely az orosz állam esetleges érintettségét hivatott tisztázni a gyilkosságban.

A vizsgálat január 27-én kezdődött, és a tervek szerint március végén ér véget, de Robin Tam közölte: Kovtun kérése és egyes tanúk meghallgatásának késlekedése miatt elhúzódhat. A vizsgálat végkimenetelének szerepéről, a gyilkosságról, és arról, hogy ki is volt Alekszandr Litvinyenko, ebben a cikkünkben olvashatja el.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten a „nemzetnek tett szolgálataiért” kitüntetésben részesítette Andrej Lugovojt.