"Tanulj meg magyarul! Húzzál haza Egyiptomba!"

-

A Röszke melletti szombati patthelyzet a menekültek és rendőrök között tökéletesen példázza, mit okoz a rossz kommunikáció, az agresszív rendőri fellépés, és miért nem működik a Dublin III rendelet a gyakorlatban. Az információhiány és a félelem, hogy a magyar regisztráció miatt valaki Magyarországon ragad, egészen irracionális döntésekhez és kis híján tragikus következményekhez vezetett.


Szombaton a röszkei határnál lévő gyűjtőpont és a regisztrációs tábor között nem jártak a buszok, így néhányan gyalog indultak el. Nem sokkal ezt követően néhány menekült egy menetrend szerinti buszt próbált megállítani Röszke külterületén, egyikük megütötte a jármű szélvédőjét, ami be is tört. Valaki pedig követ hajított a járműre. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság csoportosan elkövetett garázdaság bűntettének gyanúja miatt indított büntetőeljárást az ügyben.

A történtek miatt azonban a rendőrök pajzsokkal állták körbe a gyűjtőpontnál békésen várakozó menekülteket. Ekkor kezdett félremenni minden. A látvány döbbenetes volt, senki nem értette, mi történik. A menekültek nem tudták, hogy akkor ők most foglyok, vagy elmehetnek-e. Így aztán többen azt kérdeztették, hány kilométerre van a legközelebbi település, de taxi vagy busz iránt is sokan érdeklődtek.


Röszkei gyűjtőpont. Szombatig nem lehetett erre készenléti rendőrt látni. (A képeket tudósítónk készítette telefonnal.)


Egy szír család a szemünk láttára próbált információhoz jutni az egyik rendőrnél, aki azzal fenyegetőzött, hogy ha többen körbeállják, lefújja őket gázspray-vel. „Nincs informésön, faszom” – mondta a rendőr, majd amikor a szír családfő gyerekére mutogatva magyarázott neki, azt kérdezte tőle:
Minek hoztad ide?

A rendőröktől még este 9 órakor is csak annyit hallhattak a várakozók, hogy maradjanak a gyűjtőpontban, és várják a buszokat. Azokat ugyebár, amelyekből dél óta mindössze egyet láttak. „Sok gyerek van itt, nem értjük miért csinálják ezt. Azt akarják, hogy itt éjszakázzunk az esőben?” – kérdezte egy férfi, miközben karján lévő gyermekét mutogatta.

Rendőrségi forrásból megtudtuk, hogy a hatóságnak mindössze egyetlen szabad busza volt, de az igazi problémát az okozta, hogy a migránsokat egyszerűen nem tudták volna hova vinni. A korábbi röszkei ideiglenes menekülttábort ugyanis lényegében kiürítették, ám ekkor még nem volt kész az új regisztrációs pont – vagy ahogy a rendőrség nevezi, az idegenrendészeti előállítóhely.

A gyűjtőpontnál több helyen tüzet raktak, és ott melegedtek a menekültek – szinte minden tűzben sült takarmánykukorica is. Egy nagyobb tűz körül népünnepély alakult ki: énekeltek, nevettek az ott lévők. Több dalból kihallatszott a „hungaria” szó, ekkor többen gúnyosan nevettek.


Takarmánykukoricával enyhítik az éhségüket a Röszkénél ragadt menekültek


Nagyjából fél tíz táján egyszer csak elvonult a rendőrsorfal, mindössze néhányan maradtak az út szélén. Ekkor döntöttek úgy a bevándorlók közül mintegy 300-an, hogy gyalog indulnak Budapest irányába. Ezt egyébként a helyszínen lévő rendőrök jelentették is kollégáiknak.

A 300 fős csoportot végül az M5-ös autópálya felhajtója előtti körforgalomnál állították meg a rendőrök. Patthelyzet alakult ki: a rendőrség nem engedte át a menekülteket, akik viszont nem akartak táborba menni. „No camp! No camp! Freedom!” – kiabálták, így adták a rendőrök tudtára, hogy szabadon szeretnének távozni.


Egy körforgalomban


Információink szerint ekkor dönthettek úgy a rendőrök, hogy mégis megnyitják az új, akkor még érintetlen regisztrációs pontot, ahol sátrak és orvosi ellátásra alkalmas konténer is rendelkezésre állt.

Eközben a helyszínen tartózkodó civil önkéntesek próbálták meggyőzni a kisgyermekes családokat, hogy menjenek be a regisztrációs táborba, és ne éjszakázzanak az út mentén. Annál is inkább, mert több kisgyermek is láthatóan kimerült és beteg volt. Kisebb pánik tört ki, amikor elterjedt a hír, hogy egy percek óta mozdulatlan kislányt eredménytelenül szólítgat az édesanyja. Az önkéntesek azt javasolták az anyának, hogy vigye a gyerekét a közben megnyílt táborba, ő viszont jelezte: a férje nélkül nem hozhat döntést. A közben megjelenő férfi mindössze annyit mondott: Allahra bízza a gyerek sorsát.

Időközben a rendőrök megpróbálták meggyőzni a menekültek hangadóit arról, hogy önként vonuljanak a regisztrációs táborba. Még az egyik rendőrautó hangosbemondóját is átengedték, de hiába. Annyit sikerült elérni, hogy néhány hangadónak megmutatták az új tábort, hogy meggyőződhessenek, társaik jó helyre kerülnek. Kérdéseinkre válaszolva a menekültek elmondták: attól félnek, hogy a regisztrációs ponton ujjlenyomatot is vesznek tőlük.


Tárgyalás.


„Hollandiába szeretnék eljutni. Tartok tőle, hogy visszaküldenek, ha regisztrálok és ujjlenyomatot vesznek tőlem” – mondta egy szír férfi, aki arról érdeklődött, milyen útvonalon tudná elkerülni a rendőröket.

Mindez általános probléma Kovács Tímea ügyvéd szerint. A Helsinki Bizottság helyszínen tartózkodó szakembere azt tapasztalta: a menekültek úgy gondolják, nem élhetnek más európai országban, ha Magyarországon regisztrálják őket. Ez azonban nem feltétlenül van így. Bár visszatoloncolhatnák Magyarországra a menekülteket, vannak országok – például Németország –, amelyek ígéretük szerint nem fogják ezt tenni. Az ujjlenyomatvétel egyébként nem az új röszkei táborban történik. Itt kizárólag személyes adatokat – nevet, állampolgárságot, születési dátumot – rögzítenek a menekültekről. Akkor kell ujjlenyomatot adni a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban, ha beadják menekültkérelmüket.

Éjjel 1 óra körül még mindig mintegy 150-en feküdtek a körforgalomnál. Úgy tudjuk, a rendőrség célja ekkor már az volt, hogy ha 100 főre csökken az úton táborozók száma, akkor egy-egy busszal elszállítják őket a pécsi és a tatabányai táborokba, ahol mindössze ennyi ember számára maradt hely. A rendőrség számításait azonban keresztülhúzta az úton maradt „kemény mag”. Egy egyiptomi férfi azt követelte: engedjék tovább Nyugat-Európába, mert ott él a felesége, ezért Európát ő is a hazájának tekinti.


Nem, ez az én hazám! Tanulj meg magyarul! Húzzál haza Egyiptomba!

– reagált ingerülten az egyik rendőr, miközben széles mozdulatokkal Röszke irányába mutogatott.

Órákkal később, hajnalban a rendőrök a körforgalom melletti benzinkúthoz terelték az országúton táborozó menekülteket. Ott többen újra sátrat vertek, volt, aki a benzintöltő állomások között. Végül reggel fél hétkor kezdték elszállítani buszokkal a benzinkútról a megmaradt mintegy 100-120 embert. Még ekkor is sok volt a gyerek közöttük. A korábbi tervekkel ellentétben azonban nem Pécsre, vagy Tatabányára vitték őket, hanem a 300 méterre lévő újonnan nyitott regisztrációs táborba.

A forgalom helyreállt a röszkei körforgalomban, a menekültek pedig tovább érkeznek a zöldhatáron – őket is rendőrök kísérik az új táborba. Végül a kimerültségtől szinte eszméletlen kislány és családja is épségben megérkezett.


Nyomok.