Tanulható, hogyan ne fulladjunk vízbe

Fotó: AFP / JOHANNES EISELE / AFP / JOHANNES EISELE

-

Új-Zélandi kutatók 10 Celsius-fokos vízbe dobáltak embereket.


Ha vízbe esünk utána közvetlenül egyet ne tegyünk! Ne kezdjünk el úszni! Ez az egyik legrosszabb, amit tehetünk, mert a hideg víz okozta sokk miatt kétszer olyan gyorsan kezdünk el lélegezni, ami mellett úszni is szinte lehetetlenség. Ehelyett először próbáljunk megnyugodni, megfontoltan gondolkodni és a légzésünket lenyugtatni.


Legalábbis erre jöttek rá az Otagói Egyetem kutatói, akik 10 fokos vízbe dobáltak embereket, majd azt tapasztalták, hogy a vizsgálatban részt vevők 2-3 perc alatt lettek túl a sokkon. A tudósok szerint ezen az időn lehet még javítani, ha rendszeresen vízbe esünk és emellett mentálisan fel is készülünk, mert így a sokk hossza és intenzitása is a felére csökkenthető. Ahogy azt az egyik kutató, Chris Button elmondta:


„Az egy hétig vagy tovább tartó ismétlődő merülések, a mentális tréning és a taposótechnika fejlesztésére vonatkozó tanácsok elsajátítása után a résztvevők sokkal nyugodtabbak voltak a hideg vízben.”

Sajnos nincs videó a kutatás menetéről


Már csak azért is nyugodjunk meg, mert Christopher McStay, egy new yorki orvos szerint 5 fokos vízben is kibírjuk úgy 10-20 percig, ezután viszont az izmaink elgyengülnek, elveszítjük a koordinációs képességünket és erőnket, mert a vérünk a végtagjainkból a testünk közepe felé áramlik.