Tangózott a túszaival az Iszlám Állam hóhéra

-

Dzsihád John bizarr és kegyetlen figura, mondta egy volt túsza, egy dán fotós.


Az Iszlám Állam Dzsihád Johnként elhíresült kegyetlen hóhéráról nyilatkozott az egyik volt túsza. A tavaly júniusban váltságdíj fejében szabadon engedett Daniel Rye Ottosen dán szabadúszó fotóriporter azt mondta, a férfi azt követelte, hogy tangózzon vele, aztán kegyetlenül megverte. A bizarr kérés is a megalázás és a kínzás része volt, írja az Independent.

A 26 éves fotós az utolsó szabadon engedett nyugati túsz volt, mielőtt az Iszlám Állam - és a Dzsihádi Johnként elhíresült Mohammed Emwazi - elkezdte a lefejezéseket, kezdve Ottosen túsztársával, James Foley-val.

A Szíriában elrabolt Ottosen a dán közszolgálati médiának nyilatkozott a 2013 májusától 2014 júniusig tartó, csaknem 400 napos fogva tartásáról.

"Tangózás közben a földet néztem, nem akartam ránézni, mert akkor még inkább megver". "Körbevezetett a börtönben, aztán hirtelen elborult az agya, ellökött és megrugdosott, megvert. Megfenyegetett, hogy drótvágóval levágja az orrom" - mondta a férfi.

A fotós azt mondta, összességében 19 férfiból és öt nőből álló túszcsoport tagja volt, amelyben 13 különböző ország állampolgárai voltak. Tilos volt kommunikálniuk, de ő megjegyezte Foley utolsó üzenetét, és átadta a meggyilkolt amerikai újságíró családjának.