Táncol a Sherlock

Fotó: Facebook / Facebook

-

HÁTTÉR

A jobban már nem hypeolható harmadik évad újabb része - The Sign of Three - kiegyensúlyozottan lett kedves és esküvős, de azért gyilkos. Túllépünk a "visszatért a halálból de hogyan" mizérián és Cumberbatch még csörög is. Egy picit. Tegnap kijött a második Sherlock-epizód.


Tény, hogy két évet vártunk a második évad óta és tény, hogy az első új résszel sok rajongó nem volt megelégedve, legalábbis a Twitter mikrovilágán keresztül semmiképp. Más meg igen, na és? A rejtélyes cliffhangerre - Sherlock (Benedict Cumberbatch) lezuhan, túléli, de mégis hogyan - a The Empty Hearse-ban különböző megoldási lehetőségeit felmutató válaszokat kaptunk. Szintén tény, hogy a BBC sorozat történetében ennyien még sosem nézték meg a kellően felcsigázott (még egy karácsonyi mini epizód is lement) premiert. A Variety szerint körülbelül 9,2 millióan vették fel a fonalat január elsején. Majdnem összejött az a tízmillió. A lényeg most már inkább az, hogy megvan a nagyon veszélyes vonal (Londont fenyegető terroristák) és tudjuk, hogy Doktor Watson (Martin Freeman) túllépett.Nősülni, de újraegyesülni is kész.

Egy három részes évad esetében a második epizódban az már nem lehet sztori, hogy hogy a fenébe van újra főszereplőnk: Sherlock él és itt van, még egy rész erejéig biztosan.A The Sign of Three-ben megkapjuk, amiért a műfajt szeretjük - ez lenne a csavaros detektív sztori - de van elég abból a vonalból is, ami a BBC sorozat sajátja. Lebegnek a feliratok, gyorsan eltűnik az étel, kimerevedik és forog a násznép és persze egy csapat emberről megint gyorsan megtudjuk, amit tudni lehet egy sherlocki pillantástól. Mrs. Hudson kellően idegesítő, Sherlocknak van sapkája és sálja, a fejében játszódó eseményeket pedig kivetítve is élvezhetjük. Nem a legokosabb, nem a legpörgősebb a harmadik évad második része, és nem is dörög az akció. Három jellemző miatt viszont lehet szeretni.


Az egyik, hogy a zseniális, amúgy Bilbóként gyűrűkurai magaslatokra törő Martin Freeman által alakított Watson karaktere végre tökösebb lett. Ami a Robert Downey Jr. - Jude Law párosban olyan jól működött a Guy Ritchie-féle Sherlock-filmekben, az eddig erősen hiányzott ebből a sorozatból. Egy jelenet erejéig látjuk, hogyan válik Watson a cselekvő menő dokivá, miközben Sherlock olyan eset előtt áll, amit nem tud megoldani (!). Na jó, végül azért mégis rájön. A „Watson nem ám csak úgy ott fityeg Sherlock mellett” vonal ki is lesz mondva, esküvői toast formájában. Jegyezzük meg tehát: Watson embereket ment, Sherlock bűntényeket old meg, ezért ennyire jók ők, így együtt. A karakterek lelki világának mederbe terelgetése kiegyensúlyozottan zajlik tehát, miközben a másfél óra több vonalon futó, flashbackekkel erősen megtámogatott, de végül egymással gyönyörűen összeérő vonalból építkezik. És ez a másik jó dolog.


A képre kattintva megnyílik a trailer.


A harmadik annak a hálás lehetőségnek a kidomborítása, amelyben adott a nézők által imádott szociopata karakter (lásd még például Dextert) és egy nagyon is szociális esemény. Watson esküvője előtt és közben zajló kisebb történetszálak (Sherlock gyerekekkel beszélget, táncol, berúg, de mindenekelőtt beszédet mond) között akadt olyan is, ami a Jóbarátok egyik legjobb jelenetére emlékeztet - ez pedig pont nem annyira furcsa, mint amennyire annak hangzik.

A Sherlock következő részéig január 12-ig kell várni. Még hatot kell aludni.