Indul az egyórás tanártüntetés - Élő

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Reggel nyolctól mintegy 150 iskola tanárai tartottak egyórás figyelmeztető munkabeszüntetést, hogy az oktatás helyzete ellen tiltakozzanak. Pukli István a Teleki előtt bejelentette, hogy két hetet adnak a kormánynak, hogy tárgyaljon velük, különben újabb akciók jönnek. Több iskolánál is élőlánc volt az épület körül.


09:22

Somogyi Dorottya

Illyés Gyula Gimnázium, Budaörs


09:17

VS.hu

Közvetítésünknek vége. A reggeli eseményekről készült összefoglalót itt olvashatja.


09:11

Ostyáni János


09:07

Windisch Judit

Élőlánc az Újbudai József Attila Gimnázium körül! Köszönjük a képet!

Közzétette: Utolsó óra - Vészhelyzet az oktatásban – 2016. március 29.

09:05

Ostyáni János


09:05

Somogyi Dorottya

A Veres Pálné előtt azért nem áll senki, mert tavaszi szünet van. Erről azonban nem a tiltakozások miatt döntöttek így: már év elején eldőlt, hogy hozzácsapják ezt a napot a szünethez.


Pilz Olivért szembesítettük korábban az időpontválasztással, azt mondta, olyan helyzet nincs, mikor mindenhol van tanítás, de az ilyen iskolák elé is oda lehet állni. Itt nem ez történt.


09:03

Csernátony Csaba

Az Apáczai előtt senki nincs, úgy tűnik, ők nem vesznek részt a tiltakozásban, vagy legalábbis nem túl látványosan.


09:02

Az Eötvösben az igazgató vigyáz az utcára vágyó gyerekekre

Somogyi Dorottya

A budapesti Eötvös József Gimnázium tanárainak kétharmada tiltakozik valamilyen módon: egyharmad az iskola előtt áll, egyharmad pedig a gyerekekkel beszélget az osztályban. Gyereket nem engedtek az iskola elé, aki tiltakozni szeretett volna, azokat felkísérték egy osztályba, ahol az intézmény igazgatója vigyáz rájuk, hogy ne maradjanak felügyelet nélkül.

Az eddig látottak közül ez az iskola figyel arra legjobban, hogy semmilyen véleményt ne adjon a diák szájába, se pro, se kontra.


09:00

Ostyáni János

Eötvös József Gimnázium

Eötvös József Gimnázium


08:59

Pukli: sikeresek voltunk

Kósa András

A Telekinél vége az élőláncnak, Pukli megköszöni mindenkinek, aki eljött. Szerinte sikeres volt az élőlánc, és azt is mondta, amit mi is sejtettünk egy korábbi bejegyzésben: a diákoknak ma nem kellett nyolcra bemenniük a Telekibe, hogy még a látszatát is elkerüljék a szervezők, hogy bele akarják rángatni őket bármibe.


08:57

Kockárda lóg a Parlament ablakában

Kovács Áron

Korózs Lajos képviselőtársammal most tettük ki a parlamentre a hatalmas kockárdánkat szolidaritásunkat kifejezve a demonstráló pedagógusokkal és szülőkkel.

Közzétette: Kunhalmi Ágnes – 2016. március 29.

08:56

Szandtner Veronika

Az egyik szombathelyi gimnáziumban az első óra utáni szünetben a tanárok fele, és még mintegy 20 diák kiment az épület elé, virágot ültettek, elénekelték a Tavaszi szélt meg a Megkötöm lovam kezdetű dalt, majd becsöngetéskor visszamentek és folytatódott a tanítás.08:54

”Sok hülye” - dünnyögte egy néni

Puskár Krisztián

A XIII. kerületi Radnóti utcai Gárdonyi Géza Általános iskolánál a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt énekelték el az iskola előtt állók - akik döntő többségében szülők. A dal épp véget ért, pont akkor ment el mellettük egy házsártos öregasszony, aki odavetette: „sok hülye”.

Egyébként kedves a hangulat, magyar és EU-s zászlók is vannak, az előbb szimpátiadudáltak az autósok. Nagyjából 100-120 ember van ott. A tanárok nem nagyon mennek ki az épület elé, de sok gyerek az udvaron tartózkodott 8 után.


08:54

a tanárok tanítanak, a szülők tiltakoznak

Joób Sándor

Furcsa helyzet alakult ki a XVIII. kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei Általános Iskola és Gimnáziumnál. Az iskola előtt csak kockás inges szülők és nagyszülők gyülekeznek, egyetlen pedagógus sincs. Így vállalnak szolidaritást a tanárokkal, akik közben az iskola épületében tanítanak.


08:52

Ostyáni János

Öveges József Középiskola, Tanítanék, tanártüntetés, polgári engedetlenség

Demokrácia óra az Öveges Szakközépiskolánál


08:49

Kolonics György Általános Iskola, XXII. kerület

Kovács Áron


08:49

Kósa András

A Telekinél továbbra is áll az élőlánc, de semmi egyéb nem történik, ácsorognak az emberek. A diákok most kezdenek érkezni az iskolába, mintha előre megmondták volna nekik, hogy elég a második órára beérni. De az is lehet, hogy maguktól döntöttek így.


08:49

Adrián Zoltán

A Medve utcai Csík Ferenc Általános iskola előtt egy tanár arra kéri a jelenlévőket, hogy alakítsanak kis köröket és arról beszélgessenek, mi az a három legfontosabb készség, amire egy 18 évesnek szüksége van.08:45

Az Övegesnél virágot ültetnek

Ostyáni János


08:45

Ujlaky Istvan

A Móricz Zsigmond körtéren, a József Attila Gimnázium előtt 2-300 ember áll, ők is élőlánccal veszik körbe az épületet. Tudósítónk jelentése szerint egy diák szervezte, aki nem oda jár, hogy "történjen valami látványos", a tanárok ugyanis nem készültek semmi különössel; beszédek sincsenek.


08:45

Semmilyen állapot

Puskár Krisztián

Beszéltünk egy tanárral, aki nem a saját iskolája előtt áll - mert ott tavaszi szünet van -, ezért a főintézményt, a Gárdonyi Géza Általános Iskolát választotta. Azt mondja, tantestületileg az iskola nem fogott össze, nem döntött határozottan a tanári kar, ezért ilyen „semmilyen állapot” jött létre.

Mindenki az igazgató után megy, és ha ő nem áll ki nyíltan a tanári kar mellett - és a rendszer ellen, akkor a többiek sem mozdulnak - mondja a férfi, aki 40 éve tanít, azóta tapasztalja ezt a problémát. Az iskolák aláírták ugyan a nyilatkozatot, de aztán annyiban is maradt a lendület. Az igazgatók nincsenek könnyű helyzetben: alulról nyomják őket, közben meg előfordult, hogy heti kétszer találkoztak a tankerületi vezetővel.


08:43

Kockás ingben készül csoportkép a sportiskola előtt

Balla Györgyi

Mintegy 20 ember tüntet a XVIII. kerületi Gloriett Sportiskolai Általános Iskola előtt. Főképp szülők, mivel a tanári karon belül nincs konszenzus, így nem minden oktató vesz részt a demonstráción. A megjelent anyukák és apukák szinte mindegyike kockás ingben és fekete esernyős kitűzővel jelent meg. A hangulat jó. Amikor az iskolához értem, éppen csoportképet készítettek a tüntetők, de hoztak teát és pogácsát is otthonról. Mivel az iskolában tanítási szünet van, diákok nincsenek a tüntetők között.


08:42

Puskár Krisztián

A Radnóti utcában fokozódik a helyzet: a Gárdonyi Géza előtt már 100-120 ember van, zászlókkal, az autósok dudálnak - szimpátiából.

Az Együtt politikusa, Juhász Péter is megjelent – szülőkkel beszélget.


08:41

Somogyi Dorottya

A Veres Pálné Gimnázium előtt senki sincs.


08:36

Demonstrálók a Teleki előtt

Kovács Áron


08:35

Emmi: Nem éri retorzió a tanárokat

Joób Sándor

Eddig és ezután sem fogja semmilyen retorzió érni a pedagógusokat, amiért részt vesznek a szerdai polgári engedetlenségi akcióban, mondta a köznevelésért felelős helyettes államtitkár a Tv2 szerda reggeli műsorában. Sipos Imre hozzátette: a munkáltató és az iskolaigazgatók feladata, hogy szerdán zökkenőmentes legyen a "közösségi programok" szervezése. A helyettes államtitkár jelezte, a köznevelési kerekasztal munkája folyamatos, a Tanítanék mozgalom 12 pontjában pedig semmi olyan követelés nincs, amelyet a minisztérium vagy a szakértői csoportok ne ismertek volna. A pénteki igazgatói konferenciáról szólva Sipos Imre azt mondta, három témája lesz: a tartalomfejlesztési kérdéseket járják körül, a pedagógusképzésről és -továbbképzésről tanácskoznak, valamint a fenntartásról és az iskola támogatói környezetéről lesznek előadások


08:32

”Gyermekem demonstráció miatt hiányzik”

Somogyi Dorottya

Az Apáczai is ugyanúgy áll hozzá, mint a Trefort: aki akar, csatlakozik. A kisebbség van az iskola előtt, tanárok és diákok egymással elvegyülve állnak, akció nincs. Azt mondták, hamarosan be kell menniük, mert vége van az első órának. Az akció hivatalosan 9-ig tart. A szülők kicsit bizonytalanok, hogy kell-e igazolni az órát, mert az igazgató erről nem mondott semmit, ezért biztos ami biztos alapon beírták az ellenőrzőbe, „demonstráció miatt a gyerek az órán nem vett részt.”

Bent állítólag semmilyen szolidaritási akció nincs. Van olyan iskola, ahol a polgári engedetlenségben részt nem vevő tanárok az iskolán belül, az udvaron ültetnek virágot szolidaritásképp.


08:29

A diákok is az utcán tiltakoznak az Övegesnél

Mudra László

A XI. kerületi Öveges József Szakközépiskola előtt sok diák is kint van. Azt mondják, ők is egyetértenek azzal, hogy változás kell. Szerintük a tanárok megbecsülése és fizetése a béka segge alatt van, ezen mindenképp változtatni kéne. A másik probléma a diákok szerint (!), hogy a diákok is egyre szemtelenebbek, ami nem a közoktatás ügye, de komoly problémának latjak ők maguk is.


08:29

Ostyáni János

Öveges József Középiskola, Tanítanék, tanártüntetés, polgári engedetlenség

Öveges József Szakközépiskola


08:29

rohadt fárasztó

Csernátony Csaba

A reggeli órákban általában nyugodt Horánszky utcában, a Vörösmarty Gimnáziumnál diákzsivaj van, megpróbálják körbeállni a sulinak helyet adó épülettömböt.


Az egyik tanár azt mondta, ez már rohadt fárasztó, elegük van a tiltakozásból, de nincs mit tenni, így hátha észreveszi a kormány, hány elkeseredett tanár van. Ők csak tanítani akarnak, tette hozzá. Azt is mondta, hogy a Tanítanék mozgalom 12 pontja is fontos, de legalább ugyanilyen fontos a szakszervezet 25 pontja (pdf). A tanárok többsége a tiltakozás mellé állt, mondta.

A retorzió benne van a pakliban, de szerinte legfeljebb fegyelmi lehet belőle, „ennyi emberrel nem lehet nagyon kiszúrni”.


08:27

Csernátony Csaba


08:26

Összeesküvést sejtő szülők is akadnak

Puskár Krisztián

A XIII. kerületi Radnóti utca másik végén lévő iskola előtt - amit szintén Gárdonyi Gézának hívnak - 50-60 ember ácsorog, tanárok nincsenek kint, illetve a szülők szerint majd egyesével fognak kijönni, hogy kisebb legyen a támadási felület, amiért őrizetlenül hagyták a gyerekeket. Ebben az iskolában véget ért a tavaszi szünet, a gyerekek viszont kint vannak az udvaron. Mivel bemenni nem lehet, nem tudni, hogy minden gyerek, vagy csak egy részük. A szülők arról beszélnek: több helyen azért rendeltek el mára is tanítási szünetet, hogy az akciót ellehetetlenítsék. Ők a Kliket emlegették, de szünetet az igazgató rendelhet el. Több helyen egyébként már az akció meghirdetése előtt eldőlt, hogy egy nappal hosszabb lesz a tavaszi szünet, tehát ez az érvelés nem feltétlenül állja meg a helyét.

Akció nincs, álldogálnak, beszélgetnek.


08:26

szombathelyen nem túl combos a tiltakozás

Szandtner Veronika

Egy szombathelyi gimnáziumban csak három tanár ment ki az épület elé, de néhány kollégájuk azt ígérte, a 8.35-ös kicsengetés után csatlakoznak hozzájuk, és együtt ültetnek majd virágot a szünetben.


Több olyan diák és tanár is kockás inget vett ma, aki bent ül az órákon.


08:24

Kósa András

Az Ajtósi Dürer sort közben teljesen lezárták a rendőrök.


08:21

Ostyáni János

ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, Tanítanék, polgári engedetlenség

ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium


08:20

Aszfaltrajzok és szalagtűzés a XVIII. kerületben

Balla Györgyi

A XVIII. kerületi Bókay Árpád Általános Iskola előtt kockás szalagokat kötöznek szülők és tanárok a kerítésre,
az iskola előtti járdára pedig színes négyzeteket rajzolnak krétával. A gyerekek az udvaron játszanak. Az iskola előtt pogácsát és teát kínálnak, az emberek békésen beszélgetnek egymással. Az iskola kapujára egy hatalmas sárga kartonlapot függesztettek ki, amire mindenki felírhatja, milyen iskolát szeretne. A tantestületben vitáztak arról, hogy egy ilyen tiltakozással el lehet-e érni bármit is. Nem is csatlakozott minden tanár. Volt, aki azt mondta, azért nem, mert politikát sejtenek mögötte.


08:19

”Miért nincs ez megszervezve”

Puskár Krisztián

A XIII. kerületi Radnóti - Pozsonyi utca sarkán lévő Gárdonyi Géza Általános Iskola Herman Ottó tagiskolája előtt 30-40 szülő és szimpatizáns ácsorog, tanár nem volt ott. Az iskolában szünet van még. Többen méltatlankodtak, hogy miért nem lett ez jobban megszervezve. Azt mondták, kitartanak a következő fordulóra is.


08:17

Pukli újabb ultimátuma

Kósa András

Pukli a Teleki előtt bejelentette, hogy most ők hívják a kormányt tárgyalni. Két hetet adnak a kormánynak, hogy szóba álljon a Tanítanék mozgalommal, különben újabb akciókat szerveznek. Aztán élőláncot hirdetett az iskola elé, elkezdtek helyezkedni a tüntetők, hogy körbefonják a Telekit. Utána újból felszólal majd Pukli.
08:17

Ostyáni János

Öveges József Középiskola, Tanítanék, tanártüntetés, polgári engedetlenség

Az Öveges József Középiskolánál mintegy harminc tanár csatlakozott, akik nem tudtak, lélekben azok is velük vannak, mondták a pedagógusok. A többség a szakiskolai közismereti tárgyak megvágását nehezményezi


08:14

Tanárok, támogatók a Medve utcai iskola előtt

Adrián Zoltán

A budai Csík Ferenc Általános Iskola előtt körülbelül ötven ember áll. Közülük körülbelül tízen lehetnek az iskola tanárai, a többiek szülők és a támogatók. A tanári kar hetven fős, de a tantestületben nem volt vita amiatt, hogy a pedagógusok egy része kiáll tiltakozni, mások nem.


08:13

Az elitsulik eltartással kezelik

Somogyi Dorottya

A gimnáziumok élvonalába tartozó Trefort központilag nem vesz részt a megmozdulásban, viszont nem akadályozta meg, hogy azok a tanárok, akik szeretnének, kimenjenek az iskola elé. Túl sokan nem gondolták így, alig 5 tanár volt kint 8 óra tájban, de az iskola előtt állt két osztálynyi diák is.

A budaörsi Illyés sem vesz részt intézményi szinten az akcióban, de néhány tanár ott is kimegy az épület elé. Ők felajánlották diákjaiknak, hogy csatlakozhatnak, ha nem akarnak, kapnak órai feladatot.


08:10

Csernátony Csaba

A Losonci téri iskola előtt az egyik tanár azt mondta, a „tanárok többsége” csatlakozott az akcióhoz. Aki nem értett ezzel egyet, azok vigyáznak most a gyerekekre. A 12 pontot szeretnék megvalósítani. A retorziótól nem félnek, azt állítja, a gyerekeket, szülőket nem akarják belekeverni, nem is egyeztettek a szülőkkel. Mintegy 30 tanár ácsorog az épület előtt; jó kedélyűek, néhányan dohányoznak.


08:08

Ostyáni János

Teleki Blanka Giumnázium, Pukli István, Tanítanék, tanártüntetés, polgári engedetlenség

Teleki Blanka Gimnázium


08:08

kockás szalagot tűznek a tanárok

Csernátony Csaba

Szalagosztás a Losonci téri iskola előtt. Az egyik tanár kérdi a bejárat előtt csoportosuló tanároktól: "Ki kér szalagot?" Többen feltűzik a kockás szalagot ami egyértelmű utalás az elhíresült kockás inges kijelentésre.


"Napernyőt kellett volna hozni" - mondja közben az egyik tanár a másiknak, utalva a szép időre.


08:07

Üzent az Emmi

Windisch Judit

A kormány álláspontja szerint a gyermekek és a pedagógusok érdekét egyedül a párbeszéd és a közös munka szolgálja, és ennek hatékony formája a köznevelési kerekasztal, ahová továbbra is várják az „alternatív kerekasztal” képviselőit - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-hez eljuttatott közleményében.

„A most újabb követeléseket megfogalmazó és munkabeszüntetést hirdető szervezetek többször meghívást kaptak a köznevelési kerekasztalra, a meghívást azonban egyszer sem fogadták el, ahogy a kerekasztal munkájában részt vevő más szakmai szervezetek létjogosultságát sem. A párbeszéd és a közös munka helyett inkább a szerdaihoz hasonló politikai akciókat szerveztek és törvénytelenségre buzdítják a tanárokat" - fogalmazott a minisztérium.

A Tanítanék mozgalom és a Civil Közoktatási Fórum tagjai a köznevelési kerekasztalt nem tartják legitimnek, ezért nem mennek arra.

A minisztérium szerint a kerekasztalon már számos eredményt elértek: csökkennek a diákok és pedagógusok terhei, a jelenlegi formájában megszűnik a Klik, az igazgatók mozgástere is nő. Leszögezték ugyanakkor, hogy az állami fenntartás marad.


08:07

Az AKG szünetbeszüntetést tart

Joób Sándor

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium nem a Klikhez tartozik, alapítványi iskola, mégis szolidaritást vállal a tiltakozó tanárokkal. Mivel az iskolában még tart a tavaszi szünet, ők "szünetbeszüntetést" tartanak, és így vállalnak közösséget a többiekkel. "Mi nem munka beszüntetünk, hanem csak szolidaritunk. Nekünk nincs okunk a panaszra, de az oktatásnak igen. Ezért mi csak beszélgetünk, kedvesen mindenkivel, aki arra, jár" - idéz egy AKG-s tanárt az iskola Facebook-oldala.


08:05

Pukli beszédet mond

Kósa András

300 szimpatizáns van a Teleki előtt, van, aki kockás zászlóval érkezett. Két szakszervezet - egy vegyipari és egy közlekedési - saját transzparenssel ácsorog. Pukli István most kezd beszélni.


Az iskola előtt egy rendőrautó tereli a forgalmat, 2 sávot lezártak az Ajtósi Dürer soron. Néhány elhaladó autó dudál egyet-egyet.


08:04

A Lánchídon is hirdetik a demonstrációt

Windisch Judit

Forrás: Tanítanék mozgalom, Facebook


08:01

Csernátony Csaba

Kapcsoljuk a Losonci utcát: Az iskolaudvaron viháncoló gyerekek láthatóan örülnek, hogy elmarad az első óra. "Kosárlabdázni nem lehet, mert nagyon sokan vagytok. Gumilabdákkal azonban lehet játszani" - mondja az egyik tanár a gyerekeknek.

Az udvaron egyre többen vannak.


07:57

Ostyáni János

Losonci téri általános iskola, Tanítanék, tanártüntetés, polgári engedetlenség

A Losonci téri általános iskola


07:53

Már most több tucatnyian állnak a Teleki előtt

Kósa András

Az országos tiltakozás egyik elindítója, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium előtt már most kb. nyolcvanan állnak. A legtöbben nem az iskola tanárai, sokan jöttek ide olyan külsősök, akik szolidaritást vállalnak a tanárokkal. Itt vannak az Egységes Közlekedési Szakszervezet tagjai is. Beszéltem egy olyan tanárral is, aki egy másik iskolában tanít. Náluk az igazgató inkább tanítási szünetet rendelt el, hogy elkerüljék a retorziókat. Egy szervező mindenkit arra kér, hogy csak a járdán gyülekezzen. Van hangosítás is, úgyhogy valószínűleg beszédek is lesznek.


07:50

Csernátony Csaba

A fővárosi VIII. kerületi Losonci utcai iskolában egyelőre annyi látszik, hogy az érkezők között túlsúlyban vannak a Barcelona-drukker gyerekek, többen is a katalán csapat logójával díszített hátizsákban érkeztek. Tanárok, felnőttek sehol. A gyerekek kupacokba verődve várják a kezdést.


"Hetedikesek a nagy udvarra menjenek" - kiáltotta az egyik tanár, erre egy csomó diák elindult be egy kis kapun. Az egyik szülő a másiknak hangosan azt mondja: tüntetés lesz. "Érthető, hiszen a tanárok ki vannak készülve" - mondja a szülő.


07:24

Ostyáni János

Losonci téri általános iskola, Tanítanék, tanártüntetés, polgári engedetlenség

Losonci utcai iskola


06:58

„Dolgozni sem akarnak”

Windisch Judit

Az eseményről készült képeket, beszámolókat egy Facebook csoportban gyűjtik, ahol megjelentek a tiltakozás ellen tiltakozók is, egyikük azt írta: „a tanárok félállásban dolgoznak és 3 hónap ingyen szabadságot kapnak. Most már dolgozni sem akarnak”, más arra hívta fel a figyelmet, hogy az összes iskola 5 százaléka csatlakozott.


23:34

Rovó Attila


23:32

Rovó Attila

Mi a helyzet ilyenkor jogilag? Kirúghatják-e a résztvevőket? Mit csinálnak a sztrájkoló tanárok? És a diákok? Ezt, és még sok egyéb tudnivalót és részletet olvashat ebben az összefoglalónkban.


23:16

Nem tudják, mire számítsanak

Szandtner Veronika

Egy szombathelyi gimnáziumban - forrásunk azt kérte, ne írjuk le az intézmény nevét - az iskola igazgatója még a húsvéti szünet előtt belső, névtelen szavazást tartott, hogy a tanári karból hányan akarnak sztrájkolni. 70 százalék igennel, 30 százalék nemmel szavazott. Az igazgató arra kérte a nemmel szavazókat, hogy reggel akkor is legyenek benn, ha lyukasórájuk lenne, hogy bemehessenek a kieső tanárok helyett felügyelni a gyerekekre.


Egyelőre senki sem tudja a tanári karból, hogy mi lesz reggel 8-tól, hányan mennek majd ki az iskola elé, mert semmiben sem állapodtak meg egymással a tanárok.


23:15

Egyházi gimi is a tiltakozók mellett

Kósa András

Egy ismert egyházi gimnázium egyik vezető tanára szerint az egyházi fenntartású intézmények nagy részében is szolidárisak a kollégáikkal. „Mióta létrejött a Klik, minden nap látjuk, mennyivel jobb helyzetben vagyunk minden szempontból. Anyagilag, szakmailag is. Egy átlagember szerintem el sem tudná képzelni, mennyire kritikusak az egyházi intézményekben tanítók a kormány jelenlegi oktatáspolitikájával. Ezért abszolút egyetértünk a tiltakozásokkal, és sajnáljuk a kollégákat, hogy ilyen körülmények között kell tanítaniuk" - mondta.


23:09

dajcstomi

Rovó Attila

Emlékszik még, hogy nevezte a mai demonstrációt a fideszes politikus? (Segítünk: Nemzeti lyukasórának.) És arra, hogy a nagyobbik tanárszakszervezet azt kérte, délután 4-kor legyen az akció? Itt a korábbi cikkünk Deutsch posztjáról, itt pedig a szakszervezet kéréséről olvashat. A szakszervezet később visszavonta az ajánlását, és azt mondta, ők nem sztrájkot akartak hirdetni 4-re, hiszen „ennyire nem dilettánsak.


23:01

Térképen a résztvevők

Rovó Attila

Itt nézheti meg, hogy mely iskolák tanárai csatlakoztak az akcióhoz. Fontos: ezekben az iskolákban sem feltétlen az egész tantestület tiltakozik, a térképen azok szerepelnek, ahol legalább a testület harmada csatlakozott. Ennél a szervezők szerint több iskolában is lehet valamilyen akció, de miután a részvétel egyéni döntéseken múlik, a pontos számot nem lehet látni előre.


Emellett a Facebookon is körözött tegnap egy lista.


22:47

15 nap

Rovó Attila

Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a március 15-i nagy tanártüntetésen jelentette be, hogy nyolc napon belül bocsánatkérést várnak Orbán Viktortól és Áder Jánostól, különben egyórás munkabeszüntetést tartanak a tanárok. A követelés része volt az is, hogy „tárgyalóképes emberek” üljenek be a közoktatás megújításáról egyeztető kerekasztalba. Az egyik tanárszakszervezet 13 pontban foglalta össze, miért kellene a tanároktól bocsánatot kérni.


Orbán Viktor a Parlamentben erre azt mondta, azt hitte, csak vicc a követelés, mire Pukli visszaszólt.

A munkabeszüntetésen egyébként nem vesz részt annyi iskola, mint amennyire Pukli számítana - ő 950 intézményről beszélt a tüntetésen. Mint kiderült, nem volt egyeztetés a bejelentésről, így korábbi cikkeinkben is arról írtunk, hogy valószínűleg kevesen lesznek a valódi nyomásgyakorláshoz.

Pukli azt mondta, ha ezzel nem jutnak eredményre, majd jönnek a hosszabb akciók is.