Tanárok nélkül maradtak a hallgatók a Corvinus budai karain

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

http://oktatasA Budapesti Corvinus Egyetem kertészeti karai és diákjai csak februárban kerülnek át a gödöllői Szent István Egyetemhez (SZIE). Az oktatókat viszont januártól átvették, ők már az új egyetem munkatársaként vizsgáztatják a régi intézménybe járó diákokat. A BCE szerint nincs ezzel semmi baj, a jogutódlás ilyen.


A gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) veszi át idén januártól a Budapesti Corvinus Egyetem budai campusát. Erről döntött egy elhúzódó átszervezés végén a kormány szeptemberben. Már a kiválást kísérő fórumokon szóvá tették aggódó BCE-s oktatók, hallgatók, jó ötlet-e vizsgaidőszak közepén kiválással megszüntetni egy felsőoktatási intézményt? Ésszerűbb lenne a tanév zárása után átrendezni a karok hovatartozását, állították akkor.


A tanév közepére időzített szétválás miatt valóban nem a szokott keretek között zajlik az idei vizsgaidőszak a BCE budai campusán. A Villányi úton működő kertészettudományi, tájépítészeti és élelmiszer-tudományi karokat még nem vette át a SZIE. A lapunk birtokába került átadás-átvételi megállapodás értelmében az ott folyó képzéseket teljes jogutódlással a BCE csak 2016. februárban adja át a SZIE-nek. Ugyanez a helyzet a hallgatókkal: teljes jogutódlással február 1-én veszik őket állományba a SZIE-n. A hallgatók adatait a Neptun-rendszerben ugyancsak februárban emelik át. Vagyis jelenleg minden hallgató BCE-s.

A dolgozók viszont nem. A BCE budai campusának - ahogy a dokumentum fogalmaz - „személyi állománya és az ott feladatot ellátó kollégák” már 2016. januártól a SZIE dolgozói állományába kerültek. Ebben az egyedi jogi helyzetben, a hallgatók tehát még corvinusos diákként corvinusos indexszel mennek vizsgázni egy másik egyetemen dolgozó oktatóhoz.A VS.hu által megkérdezett felsőoktatási szakértő jogi nonszensznek tartja az eljárást.


A vizsgáztatónak valamilyen Corvinustól kapott megbízási, vagy egyéb jogviszonnyal, rendelkeznie kell, hogy corvinusos diákot vizsgáztasson, érdemjegyet írjon az indexbe.

Ilyen alapon bárki vizsgáztathatna bárhol bármit. Kis túlzással ez olyan, mintha valaki bemenne az utcáról egy kórházba műteni” – jegyezte meg.


A BCE szerint viszont ez még kérdés szinten sem releváns probléma. „Tekintettel arra, hogy a kiválás jogutódlással történt, a SZIE-hez átkerült oktatók minden olyan tevékenységet jogutódként folyamatosan és folytonosan jogosultak és kötelesek ellátni, amelyet 2015. december 31-én a jogelőd BCE-nél végeztek. Mivel a hallgatók hallgatói jogviszonya esetében is fennáll a jogutódlás, így


jogi értelemben a feladatellátás tekintetében irreleváns, hogy egy adott pillanatban a jogelőd, vagy a jogutód intézmény oktatója a jogelőd vagy jogutód hallgatóját vizsgáztatja, vagy oktatja”


– tudatta szerkesztőségünkkel a BCE.

Hozzátették, ez a konstrukció a kormány jóváhagyását is bírja. „A januári vizsgaidőszakra az oktatói feladatok megosztásában a fenntartó hozzájárulásával állapodott meg a két intézmény. Összehangoltan, azonos tartalommal, egy időben kiadott kancellári-rektori közös utasításban szabályozta a 2016.01.01-01.31 közötti teendőket.”