Tanár nélkül maradhat másfél millió török diák az őszi félévben

Fotó: MTI/EPA / Tolga Bozoglu

-

Törökországban csaknem 40 ezer pedagógust függesztettek fel annak gyanújával, hogy valamilyen szinten terrorszervezeteket támogatnak.


Közülük 28 ezret azzal az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokkal és hálózatával hoztak kapcsolatba, akit Ankara a július 15-i puccskísérlet kiterveléséért tesz felelőssé, 11 és fél ezer személyt pedig azzal gyanúsítanak, hogy a kurdok autonómiájáért 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) állnak kapcsolatban.
A felfüggesztett tanárok túlnyomó többsége a főként kurdok lakta délkelet-törökországi régióban dolgozik, és tagja az Egitim-Sen nevű pedagógus-szakszervezetnek. Az érdekképviselet elnöke, Kamuran Karaca szerint az ügy másfél millió diákot érint, akiknek a tanórái értelmetlenül telnek majd el. A fiatalok bent lesznek a teremben, végigülik a napot, csak épp tanár nem lesz.
Az oktatási minisztérium október folyamán 15 ezer pedagógust tervez szerződtetni, azonban ők legkorábban november végén állhatnak munkába.
Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön bejelentette: a délkelet-törökországi katonai beavatkozás mellett a Kurd Munkáspártra, a PKK-ra vonatkozóan is elindítják azt a tisztogatási folyamatot, amely a puccskísérlet óta Gülen hálózata ellen zajlik.