Támogatják az ismeretlen tartalmú alkotmánymódosítást

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A Fidesz-frakció támogatja Orbán Viktor alkotmánymódosítását, noha a szöveg még nem ismert – jelezte Kósa Lajos.


A Fidesz-frakció támogatja, hogy a vasárnapi kvótanépszavazás után az Országgyűlés alkotmányt módosítson, amint azt Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezte – közölte Kósa Lajos, a kormánypárt frakcióvezetője.

Az alaptörvény-módosítási javaslat pontos szövegén dolgoznak, de várhatóan az lesz az iránya, hogy az alkotmány is kizárja, hogy Magyarországra kötelező érvénnyel telepíthessen be bárki nem magyar állampolgárokat a magyar parlament és kormány megkérdezése nélkül – mondta a politikus.

A vasárnapi referendum eredményét Kósa Lajos úgy értékelte: a miniszterelnök felhívására mintegy 3,3 millió ember fejezte ki azt, hogy nem kér a kötelező betelepítési kvótából.

„Soha még miniszterelnök mellett semmilyen kérdésben nem valósult meg olyan politikai egység, mint ami most a magyar kormányfő mögött” – fogalmazott a frakcióvezető.

Mint ismeretes, a vasárnapi népszavazáson, amely nem érte el az érvényességi küszöböt, 3,2 millióan szavaztak a kormánypártok és a Jobbik által preferált „nem”-re. (Ennél többen csak a '97-es, NATO-csatlakozásról szóló népszavazáson és a 2008-as referendumon voksoltak azonosan.) A 2014-es országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP pártszövetség és a Jobbik összesen szerzett ennyi szavazatot.