Támogatja az ukránosítást Porosenko elnök

Fotó: MTI/EPA / Szerhíj Dolzsenko

-

Nem tiltják meg Ukrajnában a nemzetiségi nyelvek oktatását, de minden gyermeknek beszélnie kell ukránul – mondta Petro Porosenko. Az ukrán elnök New York-ban az USA-ban élő ukrán és krími tatár közösségek vezetőivel találkozott.


"Egy hete nagyon fontos oktatási reformot hajtottunk végre. Egyszerűen visszahozzuk az ukrán iskolákat Ukrajnában. Emellett senkinek sem tiltjuk meg, hogy nemzeti kisebbségi nyelvet tanuljon, de minden gyereknek, mire befejezi az iskolát, szabadon kell beszélnie ukránul, azon a nyelven, amelyet meg kell védenünk Ukrajnában. Ezt még sohasem tették meg ezelőtt" – mondta Petro Porosenko.

Az elnök a hét végén azt mondta: az ukránoknak "szent joguk", hogy tanulhassák anyanyelvüket, mellette nem tiltott második, harmadik vagy akár negyedik nyelvet tanulniuk, és ez megvalósulhat úgy, hogy közben nem sérülnek a nemzeti kisebbségek jogai.

Az államfő még nem kapta meg a törvényhozástól az elfogadott jogszabályt. Andrij Parubij házelnök szerint még az illetékes bizottság dolgozik a megszavazott törvényjavaslat korrektúráján. Terjedelmes előterjesztésről van szó, amelyhez számos módosítást fűztek, de amint megkapja, azon nyomban aláírja és haladéktalanul megküldi az államfőnek is aláírásra.

A házelnök szerint az új oktatási törvény védi az ukránt, mint államnyelvet, és "semmilyen mértékben sem" szorítja vissza a nemzetiségi és az úgynevezett őshonos népek – mint a krími tatárok – nyelveit. Szerinte az oktatási törvény körüli viták "inkább spekulatív jellegűek".

Az ukrán parlament által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvény 11-ről 12 évre emelve a kötelező elemi, általános és középfokú oktatás időtartamát. A törvény jelentős autonómiát ad az iskoláknak, és béremelést a pedagógusoknak.

Az oktatás nyelvéről szóló cikkely szerint Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. A nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása csak az első négy osztályban engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban. Az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tárgyat ukránul oktatnak majd. Ez a rendelkezés az érintett nemzeti kisebbségek szervezetei szerint sérti Ukrajna alkotmányát, több hatályos törvényét, nemzetközi egyezményekben és megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.