Támadnak a terroristák Szomáliában

Fotó: MTI/EPA / Szaid Juszuf Varszame

-

Az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet fegyveresei lerohantak pénteken egy katonai támaszpontot a szomáliai főváros, Mogadishu közelében, megöltek 17 katonát, és elfoglalták a bázist, illetve a mellette lévő települést is - közölte a terrorcsoport, és bejelentését a helyi lakosok és tisztségviselők is megerősítették.


Abdiasis Abu Musab, a terrorszervezet szóvivője azt mondta, hogy két mudzsahid (iszlamista harcos) a péntek reggeli ima után robbanóanyaggal megpakolt gépkocsival belerohant a barirei katonai támaszpont épületegyüttesébe. "Megöltünk 17 katonát, és hét (gépfegyverekkel felszerelt) járművet zsákmányoltunk" - mondta a szóvivő, aki szerint a katonák a környékbeli erdőbe menekültek, a szervezet fegyveresei pedig elfoglalták a bázist és a mellette lévő Barire falut.

A barirei bázis ötven kilométerre délnyugatra van Mogadishutól, Lower Shabelle régióban. A terület helyettes kormányzója megerősítette, hogy harcok bontakoztak ki a támaszpontnál, de részletekkel nem szolgált. Barirei lakosok viszont megerősítették, hogy a szélsőségesek támadták meg a bázist. "Először két hatalmas robbanást hallottunk, amit heves puskaropogás követett. Most, úgy tűnik, hogy elcsitultak a harcok" - mondta egyikük.

Két héttel ezelőtt az al-Shabaab fegyvereseik a kenyai határnál lerohantak egy katonai bázist és a mellette lévő települést, még egy héttel korábban pedig a dél-szomáliai Kismayu kikötővárost támadták meg, és összesen legalább 43 embert öltek meg.

A Szomália középső és déli részén korábban jelentős területeket ellenőrzése alatt tartó al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormány hatalmát, és Szomáliát a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló államává alakítsa át.