Támadja a kormány a lázadókat, ismét menekülnek az emberek Szudánból

Fotó: AFP / ASHRAF SHAZLY

-

Egyes jelentések szerint válogatás nélkül támadják a civileket Dárfúr északi részén.


Ismét tömegesen menekülnek el az emberek a szudáni Dárfúrból, ahol a kormány újabb hadjáratot indított a lázadók ellen - közölte az ENSZ egyik illetékese.

Edmond Mulet, a főtitkár békefenntartó küldetésekért felelős helyettese a Biztonsági Tanácsot tájékoztatva elmondta, hogy a katonai offenzíva második szakaszában legalább 78 ezer ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét, de olyan jelentések is érkeztek a világszervezet humanitárius munkatársaihoz, hogy valójában a szám elérheti a 200 ezret is. Dárfúr északi részén, Dzsebel Marra térségében a legsúlyosabb a helyzet, itt folynak a leghevesebb harcok. Komoly nyugtalanságot keltenek azok a jelentések, amelyek arról szólnak, hogy válogatás nélkül támadják a civileket - mondta.

Dárfúrban 2003 óta válság van. A helyi afrikai törzsek az üldöztetésükre panaszkodva akkor lázadtak fel az arabok uralta központi kormány ellen. Emberi jogi csoportok a kormányt vádolják azzal, hogy megtorlásul arab milíciákat uszított a törzsek ellen. Ezt a kartúmi kormány tagadja.