Támadással fenyegeti Észak-Koreát az amerikai külügyminiszter

Fotó: KCNA / KNS

-


Az amerikai külügyminiszter szerint elképzelhető, hogy megelőző katonai csapásra lehet szükség Észak-Koreában, ha a phenjani fegyverkezési program olyan szintet ér el, amelyről „már azt gondolják, hogy válaszlépést igényel”. Rex Tillerson szerint új biztonsági és diplomáciai lépéseket vesznek fontolóra, és „minden opció szóba jöhet”. Szerinte az USA nem akar katonai konfliktust, de „nyilvánvalóan ha Észak-Korea olyan lépéseket tesz, amelyek a dél-koreai vagy az amerikai erőket fenyegetik, akkor arra megfelelő választ adnak”.

„Ha fegyverkezési programjuk olyan fenyegető szintet ér el, amelyről már azt gondoljuk, hogy válaszlépést igényel, akkor


ez az opció is szóba jöhet”

– mondta a megelőző csapásról a demilitarizált övezetbe is ellátogató Tillerson. A külügyminiszter azt is mondta, reméli, más intézkedésekkel is rávehetik Észak-Koreát, hogy változtasson hozzáállásán.

Tillerson arra kérte Kínát, hogy léptessen életbe szankciókat Észak-Koreával szemben. Szerinte Pekingnek nem kellene Dél-Koreát büntetni a THAAD amerikai rakétavédelmi rendszer telepítése miatt, amelynek célja az Észak-Koreával szembeni védelem biztosítása.


Húsz év kudarc

Észak-Korea az utóbbi években felgyorsította fegyverfejlesztési programját, amivel az ENSZ Biztonsági Tanácsának számos határozatát megsértette, de a jelek szerint a büntetőintézkedések nincsenek hatással Phenjanra. Tavaly két atomfegyver-kísérletet és 24 ballisztikusrakéta-tesztet hajtott végre a kommunista rezsim, és néhány éven belül szert tehet egy olyan – atomtöltet hordozására is alkalmas – rakétára, amellyel elérheti az USA területét.

Tillerson három országot érintő körúton van Északkelet-Ázsiában. Dél-Korea előtt Japánban járt, és látogatását Kínában fogja befejezni. A vizit célja, hogy „új megközelítést” találjanak Észak-Koreával kapcsolatban. Az amerikaiak szerint két évtizeden keresztül kudarcba fulladtak a külvilágtól elzárkózó ország atomfegyver-mentesítésére irányuló erőfeszítések.