Fegyveres rablótámadás egy manilai üdülőközpontban

Fotó: NurPhoto / Jeoffrey Maitem

-

Meg nem erősített hírek szerint álarcos fegyveresek támadtak.


Robbanások, lövések zaját lehetett hallani a Fülöp-szigeteki főváros, Manila egyik üdülőközpontjában. A helyi sajtó szerint fegyvereseket lehetett látni a létesítményben. A Resorts World Manila üdülőközpont zárlat alatt áll és a helyi tűzoltóság kiérkezett a helyszínre, mivel lángokban áll az épület második emelete.

Restituto Padilla, a hadsereg szóvivője szerint a rendőrség ellenőrzése alatt tartja, a katonaság pedig szorosan követi a helyzetet. Szemtanúk szerint több fegyverest is láttak az üdülőközpontban. Az ANC televízió két maszkos, feketébe öltözött fegyveresről jelentett, ezt azonban eddig nem lehetett független forrásból megerősíteni.

A rendőrség szerint fegyveres rablás történt, nem terrortámadás. Némiképpen szokatlan indoklásában azért zárta ki a terrortámadást, mert senki sem sebesült meg.

A felvételeken a manilai repülőtér közelében lévő létesítményből felszálló füstoszlopokat lehetett látni. Egy illetékes szerint az üdülőközpont dolgozóit evakuálták.

A Fülöp-szigetek déli részén több iszlamista csoport tevékenykedik. Marawiban immár egy hete zajlanak a harcok a dzsihadista Maute csoport és a kormányerők között. A terroristák a múlt héten elfoglalták a 200 ezres Marawi egyes részeit. Bár a hadsereg visszaszorította őket, a település területének mintegy tizedét még mindig uralják, és túszaik is vannak.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök május 23-án hatvan napra hadiállapotot hirdetett Mindanao szigetén.