Támad a parlagfű

Fotó: MTI / Mohai Balázs / MTI / Mohai Balázs

-

Elkezdődött az idei parlagfű szezon, a gaz átlagos pollenkoncentrációja a múlt héten már elérte azt a szintet, ami már tüneteket okozhat. Az ország túlnyomó részére figyelmeztetést adott ki az Országos Közegészségügyi Központ.


Az ÁNTSZ azt javasolja az allergiásoknak, hogy kezdjék el szedni a gyógyszereiket. A most kiadott „figyelmeztetési fokozatnál” eggyel magasabb, elsőfokú riasztási szintnél a tüneteik állandósulnak, illetve erősödnek. Így előfordulhat tüsszögés, nátha-jellegű orrfolyás, enyhe fejfájás, könnyező szemek, torok viszketés, torok-köszörülés, a szem fáradékonysága, általános fáradtságérzet - írják közleményükben.

Az Országos Közegészségügyi Központ szerint a pollenkoncentráció a héten az ország egyes részein elérheti a magas koncentrációt, így várhatóan kiadják az elsőfokú riasztást. A parlagfű szezon csúcsa augusztus utolsó két hetének valamelyikén lesz majd, ez az időjárástól függ.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe szerint jelenleg az Alföld nagyobb részén a citromsárga, figyelmeztető jelzés érvényes. Emellett a Dunántúlon csak a tatabányai mérőállomás környékén nem éri el a parlagfű pollenkoncentrációja a „figyelmeztetés” szintet. Az Északi-középhegység területén, illetve attól délre, egészen Szolnokig, illetve a Tisza vonaláig, továbbá a szegedi mérőállomás környékén sem kell még tünetekkel számolniuk a parlagfűre érzékenyeknek.