A tálibok tagadják a támadást

-

Tagadja az afganisztáni tálibokhoz köthető Hakkáni-hálózat vezetője, hogy szervezetének bármi köze lenne a több mint 150 ember életét kioltó kabuli merénylethez.


Sziradzsuddin Hakkáni egy tizenegy perces hangfelvételt tett közzé hétfőre virradóra, két héttel a kabuli robbantás után, és ebben azt állítja, sem az ő hálózatának, sem a vele szövetséges tálib mozgalomnak semmi köze a súlyos merénylethez, mert sosem törnek civilek életére.

„Világosan leszögezzük: a mi harcunk a külföldi, az amerikaiak vezette megszállók és az (afgán) bábkormányuk ellen irányul" - mondja Hakkáni.

Május 31-én robbanóanyaggal megpakolt teherautó robbant fel Kabul diplomáciai negyedénél, a hatalmas erejű detonációban legalább 150 ember halt meg, mintegy 460-an megsebesültek. A muzulmán böjti hónap, a ramadán elején elkövetett merénylet volt az utóbbi időszak egyik legtöbb halálos áldozattal járó terrorcselekménye Afganisztánban.

Senki se jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, de az afgán titkosszolgálat órákkal a robbantás után a Hakkáni-hálózatot és a szomszédos Pakisztánt vádolta meg a merénylet kitervelésével és végrehajtásával. Az afgán hatóságok szerint a hálózat a pakisztáni titkosszolgálattal (ISI) közvetlenül együttműködve tervezte meg a tartálykocsival végrehajtott robbantásos támadást.

Pakisztán elutasította a vádat, és a tálibok két alkalommal is tagadták, hogy bármi közük lenne a merénylethez. A Hakkáni-hálózat azonban mind ez idáig hallgatott, de mindkét szervezet hajlamos arra, hogy ne vállalja fel a támadások elkövetését, ha tart attól, hogy ez túlságosan ártana a megítélésüknek.

A Hakkáni-hálózat különösen kegyetlen felkelőcsoport, amely jó viszonyt ápol a tálibokkal. Afganisztán régóta vádolja a szomszédját azzal, hogy menedéket nyújt a szélsőségesek vezetőinek és harcosainak.

Egy nappal a kabuli merénylet után Afganisztánban elrendelték tizenegy elítélt terrorista, köztük egykori tálib harcosok, illetve a Hakkáni-hálózathoz tartozók kivégzését. A rákövetkező napon kormányellenes tüntetés volt Kabulban, a tiltakozó követelték a merénylet miatt Asraf Gáni államfő és Abdulla Abdulla kormányfő távozását, illetve Hakkáni-hálózat bebörtönzött tagjainak kivégzését.