Tálib katonák hat foglyot végeztek ki

Fotó: NurPhoto / Mohammad Sharif Shayeq

-

Tálib felkelők három katonát, két rendőrt és egy civilt akasztottak fel a kietlen, nyugat-afganisztáni Faráh tartományban a múlt héten.


A szélsőséges tálib katonák hónapok óta rettegésben tartják az ellenőrzésük alatt álló területet. Megállítják az arra utazókat, ellenőrzik személyazonosságukat, és megölik vagy elhurcolják azokat, akik valamilyen kisebbséghez tartoznak, a biztonsági erőknek, nemzetközi szervezeteknek vagy az afgán kormánynak dolgoznak.

Foglyaikat néhány héttel ezelőtt rabolták el, és múlt csütörtökön végezték ki őket. A kivégzés előtt a hat férfit egy önkéntesekből álló tálib bíráskodó testület elé állították, amely a halálbüntetés okaként az afgán kormánnyal való együttműködést jelölte meg.

Az utóbbi időben több hasonló eset történet, ezét sokan kételkednek abban, hogy az afgán biztonsági erők nemzetközi támogatás nélkül képesek fenntartani a rendet az országban.

A központi kormány ellen évek óta fegyveres felkelést folytató tálibok 2014 vége óta kiterjesztették területüket, mióta a NATO leállította harci bevetéseit az országban. Azóta nemcsak a déli és keleti országrészeken, hanem a korábban biztonságosnak számító északi térségekben is megvetették a lábukat.