Tálib csoportok csaptak össze egymással Afganisztánban, sok a halott

-

Legalább 80-an meghaltak, amikor rivális tálib frakciók estek egymásnak az Afganisztán déli részén fekvő Zabul tartományban. Mindkét fél egymást okolja a konfliktus kirobbantásáért.


A tálib mozgalom alapító atyja, Omár molla két évvel ezelőtti halála óta nem sikerült betölteni a keletkezett hatalmi űrt, mivel több vezető is magának követeli a pozíciót.


Omár jobbkezét, Akhtar Mansour mollát nevezték ki a vezető halála után a mozgalom élére, azonban ezt többen nem voltak hajlandók elfogadni, és Mohammad Rasool Akhund molla vezetésével egy újabb csoport jött létre. Hogy tovább komplikálódjon a helyzet, az Iszlám Állam az újonnan létrejött csoportot kezdte el támogatni, csakúgy, mint egy 400 üzbég iszlamistából álló különítmény.

A leszakadó csoport egyik szóvivője szerint az összecsapások akkor kezdődtek, mikor Mansoor molla harcosai az új ágat támogató falvakat kezdték el támadni, hogy behódolásra kényszerítsék őket.

Hogy pontosan mi történt, arról nincsenek hiteles források, de helyi tisztségviselők szerint legalább három napig tartott a küzdelem – írja a Reuters.