Tálcán kínálják a siker receptjét, de a magyar fociklubok nem vevők rá

Fotó: Getty Images / Tullio M. Puglia

-

Kétnapos előadást tartottak Budapesten az Udinese játékosmegfigyelői, akik a Barcelonáénál is nagyobb hálózatot működtetnek. Az úgynevezett scoutrendszer új filozófiát adott, és eurótízmilliókat hozott az olasz klubnak. A magyar foci szereplőit nem nagyon érdekelte a kurzus, mi azért végigültük.


Bár valószínűleg a két név nem mond sokat egy mezei szurkolónak, de talán még az olasz foci nagy rajongóinak sem, mindenesetre Riccardo Guffanti és Massimiliano Caniato igen nagy szaktekintélynek számít Olaszországban. Előbbi az Udinese játékosmegfigyelője, utóbbi a klub videoelemzője, ők ketten tartottak előadást a Budapestre szervezett kétnapos tanfolyamon. Az Udinese a klub filozófiájának köszönhetően Európában az egyik legnagyobb, tehetségeket felkutató, úgynevezett scouthálózatot üzemelteti, nagyobbat, mint a Barcelona, többet is költenek rá. Összesen 25 scout dolgozik náluk főállásban, plusz legalább ennyien mellékállásban. Évente 15 millió eurót költ a klub a játékosmegfigyelésre.


Riccardo Guffanti nagy szaktekintélynek számít


Az Udinese az elsők között volt Európában, amely rájött a játékosmegfigyelés különleges fontosságára, mivel rengeteget költött focistákra, ennek ellenére folyamatosan ingázott az első- és a másodosztály között. A kilencvenes évek elején azonban változtattak a klub filozófiáján, és elkezdték komolyan megfigyelni a kisebb csapatokban játszó tehetséges focistákat. Akkor még kazettás videomagnón nézték a felvételeket, így szúrták ki és hozták Európába többek között a később a brazil válogatottig jutó Marcio Amorosót a Flamengóból. Ugyanerre az időszakra tehető Oliver Bierhoff megszerzése is: a csatárt az Ascolitól vették meg másfél millió euróért, majd 11 millióért adták tovább a Milannak. Bierhoffból hetvenszeres német válogatott lett, az Udinese pedig 1998-ban harmadik lett a bajnokságban az ő 27 góljának köszönhetően – ekkor vált egyértelművé, hogy a klub a tehetségkutatásra épít majd.


Bierhoff volt az egyik első igazolás, akin nagyot kaszáltak


Azóta sem esett ki az első osztályból az Udinese, miközben olyan klasszisokra talált rá, mint Mauricio Isla, Kwadwo Asamoah vagy Alexis Sánchez – az utóbbiért szinte már borsos árat fizetett, hárommillió euróért vette meg a chilei Cobreloától. Az akkor 18 éves csatárt öt év alatt építették fel, és 38 millióért adták tovább a Barcelonának. „Viszont nem teljesen a Sánchez-féle igazolások jellemzik a klubunkat, ő nagyon drága volt, nála sokkal olcsóbb játékosokat szoktunk kinézni, és bár nem is annyiért adjuk el őket, mint Alexist, de kisebb bennük a bukás lehetősége” – mondta Guffanti, aki korábban dolgozott az Udinese sportigazgatójaként is, de scoutként vált világszerte ismertté a szakmában.


Sánchez (jobbra) volt a legnagyobb fogás


Jellemzőbb Isla és Asamoah esete. A Sánchezhez hasonlóan chilei Islát 19 évesen hozták el otthonról, akkor 500 ezer eurót fizettek érte, öt évvel később pedig 14 millió euróért passzolták el a Juventusnak, míg az akkor húszéves Asamoah egymillió euróba került, négy évvel később pedig ugyancsak a Juventus fizetett érte 18 millió eurót. Samir Handanovic kapuson is nagyot kaszáltak, ingyen szerezték meg egy szlovén csapattól, majd 18 millió euróért adták el az Internek.

Amíg a legnagyobb olasz klubok (Inter, Milan) vagy az olyan sztárcsapatok, mint a Barcelona és a Real Madrid, erősen deficites szezont zárnak évről évre, addig az Udinese folyamatosan nyereséget termel, ennek is köszönhető, hogy rövidesen elkészül a saját stadionja. A teljesen fedett aréna mintegy 25 millió euróból épül fel, 25 ezer férőhelyes lesz, és kilenc edzőpályát foglal majd magában.


Néhány hónap, és kész lesz az új stadion


A Serie A-ban az Udinesén kívül csak a Juventus rendelkezik saját stadionnal. Hogy ez mennyire fontos, azt a Juventus elmúlt években mutatott hatalmas fejlődésén is láthattuk. Hasonló a cél Udinében is, ők a scoutrendszernek köszönhetően gyűjtögették össze szorgos munkával a stadionra valót.


„Angliában ugyanezt tette az Arsenal. Senki nem tudta, hogy Wenger miért nem költ játékosokra, miért hozzák mindig a fiatalokat, építik fel őket, és adják tovább ahelyett, hogy magukhoz láncolnák őket, és bajnoki címért, BL-győzelemért harcolnának. Fel kellett építeniük a stadiont, arra kellett a pénz, és miután felépítették, elkezdtek költeni játékosokra is. Most kezd jönni az eredmény” – utalt Guffanti arra, hogy Arsene Wenger csapata holtversenyben vezeti a Premier League-et, és immár nemcsak ismeretlen francia tinik alkotják a keretét, hanem ott játszik a Realtól érkezett Mesut Özil, a Barcától igazolt Sánchez vagy a német válogatott Per Mertesacker.


Udinese stadion

Angol mintára épül a stadion


Az Udinese azonban teljesen a játékosmegfigyelő hálózatára épít, olyannyira, hogy a scoutok ott ülnek minden egyes meccsen a vezetőedző mellett a kispadon, sőt még az edzőket is a scoutok választják ki. Felvetettük, hogy utóbbira nem igazán lehetnek büszkék a megfigyelők, ugyanis az elmúlt tíz évben tizenegy edzője volt a csapatnak, egyedül Francesco Guidolin tudta megvetni a lábát, ő négy évig irányította a csapatot, mindenki más fél vagy egy szezont bírt ki. Guffanti szerint ebben nincs semmi meglepő, ugyanis az Udinesénél az edzők nem szólhatnak bele abba, hogy kit igazol a klub, így nagyon ritka az, hogy valaki tökéletesen tudjon alkalmazkodni az Udinese filozófiájához. A szakember úgy fogalmazott:


Nálunk az edző legfeljebb javaslatot tehet arra, hogy kit igazoljon a klub,

a döntést a scoutrendszer főnöke és a tulajdonos hozza meg, de ezt tudja minden egyes edző, mielőtt aláírna hozzánk. A sportszakmai célokat nem az edző határozza meg. Az Udinesénél nem fontos az eredményesség, vagy legalábbis mi másban mérjük az eredményességet. A csapat minden évben úgy vág neki a bajnokságnak, hogy ki kell harcolnia a bennmaradást, az igazi cél a játékosok felépítése és eladása” – magyarázta Guffanti, majd betekintést engedett a világ egyik legfejlettebb scoutrendszerébe.


A tanfolyam résztvevői – középen, szürke pulóverben Guffanti


Az Udinesénél általánosságban kétfajta klubot, normál és topklubot különböztetnek meg. Ők a normálba tartoznak, topklub pedig a Juventus, a Barcelona, a Real Madrid vagy a Manchester United. A topklubokat annak alapján sorolják be, hogy mekkora a kapcsolathálózatuk a világban. Olaszországban például a Juventusnak, az Internek és a Romának van a legtöbb kapcsolata, nem véletlen, hogy ők rendre ott vannak a tabella élén.

Ugyanígy megkülönböztetnek topjátékost és normál játékost. Egy topklubban legalább hét topjátékosnak, kimagasló képességű focistának kell egyszerre a pályán lenni, ha ennél kevesebb van, az nem számít topklubnak. Guffanti szerint az is megkülönbözteti a normál és a topklubot, hogy utóbbinál nem számít az adott játékos életkora. Ha valaki közel van a harminchoz, de topjátékos, akkor ugyanúgy ki fogják érte fizetni a magas vételárat, mintha egy fiatal tehetségről lenne szó, mivel a topkluboknak az eredménykényszer miatt azonnal hasznosítható játékosokra van szükségük. Ezért van az, hogy ha valaki 19 évesen a Barcelona első csapatába kerül, és egy-két éven belül nem tud azonnal bizonyítani, akkor máris továbbadják. Az Udinese célja, hogy a normál játékosokból topjátékosokat neveljen ki, és továbbadja őket topkluboknak.


Juventus, Kwadwo Asamoah

Asamoah egymillió euróba került, 18-ért adták tovább a Juvénak


Aranyszabály, hogy a normál klubok scoutjai nem figyelik a topklubok játékosait, legfeljebb azok utánpótláscsapatait. Azt is azért, hogy ha a topklubok szemet vetnek valamelyik játékosukra, de nem tudnak megegyezni a vételárban, akkor a normál klubok kérhetnek a pénz mellé pluszban utánpótláskorú játékost. „Nekünk tudnunk kell azt is, hogy a célkluboknak milyen az utánpótlásuk, hogy tudjunk onnan válogatni. Asamoah és Isla esetében is kaptunk még fiatalokat a Juventustól, akárcsak a Romától, amikor eladtuk nekik Benatiát” – árulta el Guffanti. Benatiát egyébként ingyen szerezte meg az Udinese egy második ligás francia csapattól, a Clermonttól, majd három évvel később 13 millió eurót kapott érte a Romától. A marokkói hátvéd azóta már a Bayern München játékosa, a bajorok 28 millióért vették meg a Romától.

Guffanti szerint a francia másodosztály a legerősebb a másodosztályok közül scout szempontból, mivel itt a 16-17 éves tehetségeket zokszó nélkül beteszik a kezdőbe, így gyorsan képet kaphatnak arról, hogy nyomás alatt hogyan tudnak teljesíteni a játékosok, mennyire jó versenyzőtípusok. A megfigyelésnél fontos szempont a játékos kora mellett az is, hogy az adott meccset mennyi néző előtt játszották. Messi például azért is akkora tehetség, mert már 16 évesen 80 ezer néző előtt is úgy tudott játszani, mint egy felnőtt játékos – véli Guffanti.


Udinese Calcio v Bologna FC - Serie A

Benatia (balra) is a francia másodosztályból került Udinébe


Az Udinesénél alapvetően négy területen vizsgálják a játékosokat: fizikai, technikai, taktikai és személyiségi jegyeket jegyeznek fel, ezeket négy szempont alapján osztályozzák: elégtelen, elegendő, jó és kiváló. Guffanti szerint egy 25 éves játékosnak négy területből legalább kettőben kimagaslónak kell lennie. Ha csak egy területen nyújt kimagaslót, akkor nem érdemes vele foglalkozni, kettő kiváló és kettő átlagosnál még lehet belőle valami. A 25 éven aluliaknál az egy területen mutatott kimagasló teljesítmény is elegendő lehet a leigazolásához, ha a többi területen legalább átlagosat hozott a megfigyelt meccseken. Egy játékosnak általában az utolsó öt találkozóját tekintik meg az úgynevezett Wyscout rendszer segítségével, amely kiválogatja és megmutatja videón az adott játékos minden egyes megmozdulását, a rossz és a jó megoldásokat egyaránt. Az Udinesénél a különböző játékosügynökök által beküldött videókat azonnal a kukába dobják, egy pillantást sem vetnek rájuk, mivel tudják, hogy az összevágott videók nem adnak pontos képet egy játékosról.


Így néz ki egy értékelőlap


Guffanti szerint ma a dinamika a legfontosabb szempont a megfigyelés során, nem feltétlenül fizikális téren. „Aki talál egy igazán dinamikus játékost, az hetven százalék, hogy talált egy nagyon jó játékost. A dinamikát mi nemcsak izomban értjük, hanem gondolkodásban is. A két-három évvel ezelőtti Pirlo tökéletes példája ennek: mozgásban messze nem volt dinamikus, viszont az idegrendszerén nagyon gyorsan végigment az, amit kigondolt. Az észlelés–döntéshozatal–végrehajtás hármassága rendkívül dinamikus volt nála. Sokkal fontosabb az, hogy valaki hogyan lát a pályán, milyen gyorsan találja meg a helyes megoldást egy adott szituációban. A szellemi dinamizmus többet ér a fizikainál.”


Andrea Pirlo az összes olyan nagy olasz csapatban játszik, amelynek csíkos a meze. Könnyen keverhető Chuck Noris-szal is

Pirlo a szellemi dinamizmus megtestesítője volt


A személyes megfigyelésnél Guffanti szerint nagyon fontos az, hogy ne csak szemmel, hanem füllel is figyeljük az adott játékost, mivel sokszor a stadion bárjában több információt lehet magunkba szívni, mint az adott játékos meccsén. Elmesélte, hogy a Juventus olasz válogatott csatárát, Simone Zazát régebben majdnem leigazolta az Udinese.

„Csak annyit tudtunk, hogy van egy tehetséges srác az Atalanta primavera csapatában, de az utóbbi időben valamiért nem játszik. Tudtam, hogy a következő bajnokin sem fog játszani, de negyven perccel a meccs előtt megérkeztem a helyszínre, vettem egy kávét, és a pálya szélén elvegyültem a szülők között. Nem mondtam el, hogy ki vagyok, csak beszélgettem velük, és kiderült, hogy Zaza nem akarja aláírni az új szerződését, ezért nem játszatják. Megtudtam azt is, hogy egyébként egy nagyon szorgalmas, jó srác. Aztán felhívtam az Atalanta utánpótláscsapatának edzőjét, akit régről ismertem. Beszélgettem vele erről-arról, és bár direktben nem kérdeztem rá, de szóba hoztam, hogy Zaza sérülés miatt nem játszik-e, mire megerősítette, hogy nem akarja aláírni a szerződését.


Beblöfföltem, hogy biztos egy idióta, nagyképű srác, de közölte, hogy egy nagyon rendes srácról van szó, aki óriási tehetség.

Letettem a telefont, és már hívtam is a sportigazgatónkat, hogy azonnal igazoljuk le. Egy bizonyos Sergio Gasparin volt akkor a sportigazgatónk, aki húsz nappal később elhagyta az Udinesét, és aláírt a Sampdoriához. Ki volt az első játékos, akit leigazolt a Sampdoria? Zaza. Hibáztam, mert a scoutfőnöknek vagy a tulajdonosnak kellett volna átadnom az információt, nem a sportigazgatónak.”


FC Internazionale Milano v Juventus FC - Serie A

Zaza majdnem az Udinese játékosa lett


Guffanti szerint megfigyelhető, hogy a szegényebb körülmények között felnövő játékosok általában jobban beválnak, mivel kamatoztatni tudják a pályán azt, hogy az élet már komolyabb kihívások elé állította őket más területeken. Nekik már az is motiváló tényező, hogy nem kell évekig ugyanazt a cipőt hordaniuk, és nap mint nap jobb körülmények között sportolhatnak, mint amilyenben felnőttek.

Elmondta, hogy a gyerekeknél nagyon fontos az, hogy ne ragadjuk ki őket a megszokott környezetből, ezért az Udinese csak 16 éves kortól kezdi el megfigyelni a kiszemelteket, szerinte előtte egyébként sem lehet még látni azt, hogy valaki lesz-e klasszis játékos, vagy sem. „Egyszer felhívták a Milan figyelmét egy nápolyi tehetségre. Mindössze 11 éves volt a srác, szegény körülmények között élt. Olaszországban 14 éves korig senkit nem lehet leigazolni tartományon kívül, hacsak a teljes családja el nem költözik vele. A Milan vezetéséből azonban Ariedo Braida és Adriano Galliani úgy döntött, hogy a családot is Milánóba költözteti a kisfiúval együtt.


Nem sokkal később a kissrác elkezdett tikkelni, utána pedig dadogni is.

Hiába próbálták meg gyógyszerekkel kezelni, nem javult a helyzet. Visszaköltözött a családjával Nápolyba, megszűnt a dadogása és a tikkelése is. Nem lett belőle nagy focista, de ki tudja, meddig juthatott volna, ha nem jön ez a komoly törés az életében.”


Külön világ a kapusfigyelés

Massimiliano Caniato védett az Interben, a Torinóban, a Chievóban és az Udinesében is, dolgozott kapusedzőként, jelenleg pedig az Udinese videoelemzője, játékosmegfigyelője. Ő többek között a kapusok megfigyeléséről tartott előadást. Elmondta, hogy a mérkőzés előtt legalább 40 perccel meg kell érkezni, hogy végig tudjuk nézni a bemelegítést, ugyanis előfordulhat, hogy a kiszemelt kapusnak a meccsen egyszer sem kell védenie, vetődnie vagy egy beadást lehúznia, így gyakran jobban meg lehet figyelni őt a meccs előtt, mint meccs közben.


Caniato tart előadást


„Ma már nagyon fontos, hogy olyan kapust válasszunk, aki bevonható a játékba, aki taktikailag és technikailag is elég érett ehhez. Ez főleg akkor fontos, ha feltolt védelemmel játszik egy csapat – mint ahogy teszi azt a Bayern München –, ilyenkor ugyanis a védelem és a kapus közötti területet a kapusnak kell bejátszania. Nagyon fontos a gyorsaság – a kapusoknál ezt nem a mozgás, hanem a reakció tekintetében értjük, hogy hogyan tudják olvasni a játékot, ebben Buffon és Peruzzi az etalon. Fontosak a pszichológiai jellemzők, hogy erős személyiség legyen, hogy ha gólt kap, akkor minél előbb fel tudja azt dolgozni. Ebben Schmeichel, Zenga vagy Burgos is nagyon erős volt” – mondta Caniato.

Szerinte világszerte más-más képzést kapnak a kapusok. Az olasz és a spanyol bajnokságban technikailag nagyon képzett kapusokkal találkozunk, a holland és a belga kapusok fizikailag és taktikailag is erősek, de technikailag gyengébbek. Dél-Amerikában viszont technikailag nagyon képzettek, főleg lábbal, taktikailag viszont van még mit tanulniuk. A balkáni térségben technikailag jól képzettek a kapusok, taktikailag és a játék olvasásában viszont kevésbé.


manuel neuer

Caniato szerint Neuer jelenleg a legfelkészültebb kapus a világon


Itthon még meglehetősen gyerekcipőben jár ez a szakma, miközben külföldön adott esetben komplett klubokat építenek erre. Olaszországban az első három osztályban minden klubnak kötelező megfigyelőket alkalmazni, ezzel szemben nálunk négy-öt klub alkalmaz egy-egy scoutot. A tanfolyamra meghívót kapott minden egyes NB I-es csapat, de csak a Ferencvárosnál, a Videotonnál és a Vasasnál gondolták úgy, hogy tanulhatnak valamit az olasz szakemberektől; rajtuk kívül az NB II-es Kisvárda képviseltette magát. A tanfolyam 100 ezer forintba került, úgy tudjuk, hogy volt olyan NB I-es klub, amely ezt túl drágának találta. Pedig a TAO-nak köszönhetően még vissza is igényelhető az összeg nagy része.


Három NB I-es klub volt kíváncsi a tanfolyamra


A Vasastól Tóth Attila vett részt a tanfolyamon, az angyalföldiek felnőttcsapatánál az ügyvezető igazgató és stábja végzi a megfigyelői feladatokat, az Akadémián azonban már működik kifejezett scoutrendszer, ahol több megfigyelő is dolgozik. „Ezek mellett országosan vannak úgynevezett tippadóink, velük folyamatos a kapcsolattartás. A tanfolyam rendkívül hasznos volt, sokat lehet tanulni bármelyik külföldi csapat scouttevékenységéből” – értékelt kérdésünkre a Vasas scoutja, aki igény esetén a felnőttcsapatnak is besegít játékosok megfigyelésében.

A Videotonnál jelenleg két főállású játékosmegfigyelő van, Hadnagy Zsolt és Balogh Tamás; mellettük két olyan megfigyelő dolgozik, akik nagyrészt az adatbázist kezelik és az információkat rendszerezik, videók alapján adnak értékelést, véleményt. „A képzés rendkívül hasznos és érdekes volt, hiszen megismerkedhettünk egy nagy, játékosmegfigyelésben és -értékesítésben jelentős klub olyan modelljével, amellyel nem mindennap szembesül a szakmában dolgozó sem. Nem csupán a megfigyelés metódusát vagy aspektusait mutatták be, hanem azt a rendszert, menedzsmentmodellt is, ahogy közel 50 scout munkáját össze tudják hangolni és a klub javára fordítani” – mondta Balogh Tamás.

A Ferencváros főállású játékosmegfigyelője, Elekes Péter az első tanfolyamot is végigülte; hiánypótlónak nevezte a kurzust, mivel szerinte hazánkban eddig nem volt lehetőségük a scouting iránt érdeklődőknek, hogy szervezett keretek között képezzék magukat. „Mivel a tanfolyam nemcsak oktatás és képzés, hanem szakmai rendezvény is egyben, ezért fontosnak tartottam az újabb részvételt. Két nagyszerű előadó érkezett, akik nem egy átfogó ismeretanyagot, hanem inkább egyfajta szemléletmódot próbáltak közvetíteni, és arra rávezetni a hallgatókat, hogy a saját területükön milyen szempontok szerint közelítsék meg a megfigyeléssel kapcsolatos feladatokat.”


Ramirez, Cristian; Hahn János

A Ferencvárosnál fontosnak tartják a játékosmegfigyelést


„Nagy örömünkre szolgált, hogy talán még az első tanfolyamunk sikerét is sikerült felülmúlni” – értékelt Paunoch Péter, a tanfolyamot szervező Center Sport Scouting ügyvezetője. Azt mondta, már a szomszédos országokból is érkeztek a kurzusra. „Ami azonban számomra továbbra is kicsit érthetetlen, az a hazai élvonalbeli csapatok többségének érdektelensége. Akik azonban akár a privát szférából, akár a szakmán belülről vagy például a profi klubok közül jelen voltak, biztos vagyok benne, hogy sokat tanulhattak ebből a két napból.”


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!