Talán Clinton vezet, de még Trump is nyerhet

Fotó: Getty Images / Jeff J Mitchell

-

Hillary Clinton két felmérés szerint is vezet Donald Trump előtt, a The Washington Post szerint azonban a republikánus jelöltnek áll a zászló.


A Fox tévé szerint Clinton országosan 2 százalékkal, 45:43 arányban vezet Trump előtt, míg a Reuters és az Ipsos közvélemény-kutatása 5 százalékos előnyt jelzett Clinton javára az úgynevezett ingadozó államokban. A The Washington Post viszont arra a következtetésre jutott, hogy „a választási térkép határozottan Trump felé mozdul”.

Barack Obama – aki pénteken Észak-Karolinában kampányolt Clinton mellett – szintén arra figyelmeztetett, hogy „Trump közel áll a győzelemhez”. Az elnök azt mondta, hogy Trump embertelen és rasszista kampányt folytatott, és ezt a választóknak muszáj észrevenniük. „Ennek a választásnak nem lenne szabad szorosnak lennie, és mégis az lesz. És különösen szoros lesz itt, Észak-Karolinában” – mondta Obama. Az észak-karolinai választók, akiknek nagyon nagy része afroamerikai, nem mutatnak nagy hajlandóságot a voksolásra. Obama azt mondta, „az a tény, hogy ez a választás szoros, nekem azt jelzi, hogy


politikánk olyanná vált, mint egy rossz valóságshow.”

Az északnyugati Washington államban az egyik elektor bejelentette: nem hajlandó Clintonra adni a voksát. Robert Satiacum, a puyallup indián törzs tagja, aki az előválasztásokon Clinton pártbéli vetélytársát, Bernie Sanders vermonti szenátort támogatta, úgy véli, hogy Clinton „bűnöző”, nem törődik az indiánok gondjaival, és mást sem tett, mint összevissza beszélt. Satiacum azt mondta, küszködik, hogy mit tegyen, mert szerinte sem Clinton, sem Trump nem alkalmas arra, hogy vezesse az országot.


Katar fizetett

Trump a pennsylvaniai Hershey-ben azt ígérte, hogy biztonságossá teszi az államhatárokat, megtisztítja a bűnözéstől a nagyvárosok belső kerületeit, és véget vet a kormányzati korrupciónak. Trump munkahelyteremtést ígért, a külföldre kiszervezett munkahelyek visszahozását, valamint azt, hogy megvédi a helybélieket az általa veszélyesnek nevezett illegális bevándorlóktól.

„Nekem nem kellett magammal hoznom Jennifer Lopezt vagy Jay Z-t, én magam vagyok itt, egymagam” – mondta a kisvárosban összegyűlt több mint tízezres tömegnek Trump. Szavaival arra utalt, hogy Clinton kampánygyűlésén Miamiban Jennifer Lopez is vett részt, a clevelandi Clinton-gyűlés vendége pedig a sztárpár, Jay Z és Beyoncé volt. Clinton Detroitban a „rendszerszerű rasszizmust” ostorozta és büntetőjogi reformot ígért.

A Clinton Alapítvány pénteken elismerte, hogy egymillió dolláros adományt kapott Katartól akkor, amikor Hillary Clinton külügyminiszter volt.